perjantai 23. maaliskuuta 2012

Euroviisut ja menestyminen



Euroviisujen semifinaaliin Bakussa Suomen edustajana osallistui 2012 Pernilla Karlssonin När jag blundar, jonka on säveltänyt ja sanoittanut Pernillan veli Jonas Karlsson. Pernillan tie katkesi semifinaaleihin. Pernilla ei ollut kovin tunnettu eikä menestynyt

Pernilla kuten 2011 edustaja Paradise Oskar olivat minulle hieman tuntemattomampia. Düsseldorfin viisujen jälkeen ostin Paradise Oscarin levyn, ja se on minusta todella laadukas. Paradise Oscarin levyä en löytänyt ifpi:n kultalevyhaulla, kelpo albumi kuitenkin.

Dusseldorfissa 2011 viisuissa voittivat Azerbaijanin Ell ja Nikki ruotsalaislähtöisellä kappaleella Running Scared. Esiintymispaikka ja esitys olivat hyviä Ellillä ja Nikkillä, mutta Oscar joutui laulamaan ensimmäisenä pitkän sillisalaattialun jälkeen, ja Da Da Dam jäikin hännille, minusta semifinaaliesitys, -stailaus ja esiintymispaikka olivat parempia. Saksan Lena Meyer-Landrut oli kymmenes, eli kelpo suoritus, vaikka tuplavoittoa ei tullutkaan.

Moskovan viisujen 2009 voittaja Norjan Alexander Rybak on myynyt singlellään kultaa 6887 kpl:ää Suomessa. CD:tä en nähnyt kultalevyjen joukossa.  Rybakin voittaessa käytössä oli ns sekajärjestelmä eli raadit ja puhelinäänestys ratkaisivat paremmuuden.
Alla ale-kopasta hankitun Rybakin levyn kansikuva, reipas voittaja!

Ruotsi panostaa Melodifestivaalillaan viisuihin joka vuosi paljon, ja vuoden 2012 loppukilpailu oli kovatasoinen puolet kymmenestä kappaleesta olisi voinut viisuissa menestyä. Myös semifinaalit olivat upea tapahtuma, toisin kuin Suomen kulahtanut karsinta näsäviisasteluin. Ruotsi oli vedonlistojen kärjessä ja Loreen jyräsi voittoon Euphorialla, biisi lienee ollut paras, mutta minä en pitänyt siitä, mutta ansaitsi varmasti voittonsa, Loreen pisti itsensä likoon, ja arvostan sitä, että uskaltaa tulla yksin lavalle ilman tanssishowta, semeissä minusta ääni oli himena painuksissa, mutta finaalissa voitto oli vakuuttava.

Euroviisut näen Eurooppaa yhdistävänä kulttuuritapahtumana. Voi olla, että voittajat eivät myy, mutta he jäävät kuitenkin historiaan. Kaikki toimet, joilla Euroopan asioita viedään eteenpäin, ovat hyväksi. Itsekin katson lähetykset, mutta en juuri seuraa muuten euroviisuartistien uraa, enkä osta levyjä.

Ensimmäiset Euroviisut pidettiin vuonna 1956 seitsemän maan kesken Sveitsissä. Jokainen osallistuja maa osallistui kahdella kappaleella, voittaja oli Sveitsin Lys Assia kappaleella Refrain. Euroviisuissa 1957 otettiin käyttöön sääntö, että jokaisella maalla on vain yksi kappale, joka kestää enintään kolme ja puoli minuuttia. Ensimmäistä kertaa osallistujamaat asettivat raadin, joka pisteytti muiden maiden kappaleita. Voittaja oli Alankomaiden 1957 Corry Brokken kappaleella Net als toen. Mitään supemyyntejä ei alkupään voittajille Suomessa ainakaan tullut. Itäblokki piti rinnalla pitkään Interviisuja, joihin Suomikin osallistui, esim. Marion. Interviisuperinteen mukaan ja osin naapuriavun, mutta myös totaalisen panostuksen turvin Itä-Euroopan maat pärjäävät nyt euroviisuissa, se on hienoa.

Suomi osallistui ensimmäisen kerran Euroviisuihin vuonna 1961 Laila Kinnusen kappaleella Valoa ikkunassa, jonka sijoitus kymmenes kuudentoista maan joukossa, Luxemburgin Jean-Claude Pascal voitti. Vuonna 1962 Luxemburgissa voitti Ranska, ja Suomen edustaja Marion Rung sijoittui seitsemänneksi kappaleella Tipi Tii. Marion on osallistunut viisuin toisenkin kerran 1973 kappaleella Tom Tom ja sijoittui kuudenneksi saaden 93 pistettä, kun voittaja Luxemburg sai 129 pistettä. Kaksi kertaa Suomesta on osallistunut myös Fredi eli vuosina 1967 ja 1976 kappaleilla Varjoon, suojaan ja Pump pump. Siskokset Monica ja Ami Aspelund ovat edustaneet Suomea vuosina 1977 Monica kappaleella Lapponia ja Ami 1983 Fantasiaa.

Suomen edustajat voidaan jakaa karkeasti jakaa kahteen kategoriaan, eli ne, jotka ovat jo vakiinnuttaneet uransa, ja ne laulajat, jotka ovat olleet varsin tuntemattomia. Esimerkiksi Suomea 1975 edustanut Pihasoittajat pärjäsi viisuissa hyvin, vaikka oli tuntematon ennen kisoja (ja minusta jälkeen) ja samoin Marion ensimmäisellä kerrallaan. Katri-Helena, Vesa-Matti Loiri, Kirka, Pave Maijanen, Hanna Pakarinen ja Jari Sillanpää olivat saavuttaneet jo hyviä levymyyntilukemia ennen kisoja. Jasmine ja Beat, jotka jäivät molemmat hännille, eivät olleet tunnettuja ennen kisoja, eivätkä oikein niiden jälkeenkään. Jari Sillanpään levy Jari Sillanpää on edelleen Suomen myydyin äänite. Suomesta ainoastaan ja vain Lordi on pystynyt voittamaan viisut, legendaarisena vuonna 2006. Lordin voittaessa oli käytössä yleisöäänestys, eli kansallista raadeista oli luovuttu. 

Myydyimpiä Euroviisuvoittajia ovat Abba ja Celine Dion. Abba voitti viisut 1974 kappaleellaan Waterloo. Waterloo nousi listojen kärkeen muun muassa Iso-Britanniassa, Belgiassa, Norjassa, Suomessa. Abba oli jo vuosi sitten osallistunut Ruotsin karsintaan kappaleellaan Ring Ring, mutta jäi karsinnassa toiseksi. Abba on kiistattomasti kuuluisin yhtye, joka on euroviisut voittanut. Celine Dion on taas kuuluisin naislaulaja, joka on voittanut euroviisut. Dion voitti 1988 edustaen Sveitsiä. Abban levyjä on maailmanlaajuisesti myyty yli 400 miljoonaa. Heidän musiikistaan on tehty Mamma Mia -musikaali ja elokuva. Abba on selkeä viisuvoittaja. Celine Dion on rakentanut rapakon takaista uraansa ilman Euroviisumeriittiäkin?

Johnny Logan Irlannista voitti Euroviisut vuosina 1980 ja 1987 kappaleilla What's another year ja Hold me now. Hän myös teki Linda Martinille voittokappaleen Why me vuoden 1992 viisuihin. Myynti lienee jäänyt aika vaatimamattomaksi.

Yhdistyvän Euroopan hengeesä 1990 viisut  voitti viisut Toto Cutugno kappaleella Insieme. Cotugno, joka on säveltänyt monia Suomessa suosittuja kappaleita esim Olen suomalainen, ei saavuttanut lainkaan menestystä voittokappaleellaan. Eurooppa oli yhdentymässä ja muuri olikin jo kaatunut ja pian Neuvostoliitto hajosi ja Itä-Euroopan maat tulivat viisuihin mukaan. Viisuihin tuli siis lisää maita, jolloin voittaminen oli ja on  yhä vaikeampaa, jo tilastollisestikin. Aluksi huonoiten pärjänneet maat joutuivat vuodeksi katsomoon, mutta pian tuli semifinaali ja nyttemmin semifinaalit. Itä-Euroopan maat ovat alkaneet pärjätä paremmin, koska naapurimaat yleensä äänestävät toisiaan paitsi ehkä Kreikka ja Turkki, mutta hyvä kappale voittaa kaunat, ja se on viisujen hienous. Kreikkakin on viisut voittanut ja Turkki ja Ukraina, hienolla Ruslanan Wild Dancella.

Menestymistä Suomessa voidaan katsoa ifpi:n myyntitilastojen valossa.

Voittajista Abba on myynyt parhaiten, Suomessa vähintään kultalevyjäkin on 11, Celine Dion on myynyt hyvin 9 vähintään kultalevyä Suomessa, Johnny Loganilla ei ole merkintöjä kultalevyistä Suomessa.

Suomen kaikkien aikojen myyyntitilaston ykkönen on Jari Sillanpää samannimisellä albumilla yli 272 000 myytyä äänitettä, ja Kirkan Surun pyyhit silmistäni noin 215 000 myytyä, Sillanpäällä on 9 vähintään kultalevyn myynnyttä äänitettä, kun Kirkalla on 13, ja johtoa pitää euroviisuedustajista Katri Helena 15 kpl, ja Loiri on kolmosena 12, Marionilla 8, Fredillä 4, Lordilla ja Waldolla 3 ja nollapistettä tuoneella Kojolla 2. Aspelund haulla ei löytynyt kultalevyjä. Lapponia on sentään päässyt viralliseen euroviisuhistoria DVD:hen. Lordi siis ei myynnillisesti ole menestynyt muita paremmin. Kun muistaa vielä huonosti pärjänneen Pave Maijasen myyneen kohtuullisesti, voidaan minusta tästä voi vetää johtopäätös (ei tieteellistä vaan mutu), että artistin menestys ja euroviisumenestys eivät ole positiivisessa riippuvuudessa (eivät myöskään toisin päin), paljon riippuu olosuhteista, esiintymispaikasta, lavaesityksestä, ja kyse on vain yhdestä kappaleesta. Abba nousi euroviisuvoiton vuoksi pinnalle, olisi ehkä noussut joka tapauksessa.

Kuitenkin Euroviisut ovat sävellyskilpailu, jossa nykyisin ratkaisevat myös esiintyminen ja lavashow, mutta se ei automaattisesti takaa hyvää levymyyntiä.
*****
Vuoden 2012 Euroviisut
Minulle tuntematon Pernilla edusti Suomea. Suomi tipahtikin finaalista, jossa voittajasuosikkeja ovat Ruotsi, Venäjä ja ehkä jopa Viro, myös Serbia, Romania ja ehkä jopa Italia saattavat pärjätä. Viisut olivat myöhään 27.5.2012 klo 01.00 ratkesi Ruotsin Loreen kappaleella Euphoria, ja voitti vuonna 2012 Euroviisut 372 pisteellä. Toiseksi sijoittui Venäjän ”udmurttimummot” eli Buranovskyie Babushkin Party for everybody ja Serbia tuli kolmanneksi, kaikki ansaitsivat paikkansa top-kolmoseen. Katsoin kaikki Ruotsin Melodifestivaletit, joten Loreen oli varsin tuttu jo ennen Bakun viisuja.

Loreen on myynyt kohtalaisesti, minulla on Loreenin levy. Minusta levy Heal on hyvä.
***
Vuoden 2013 Euroviisut
10.3.2013 Ruotsi valitsi "Andra chansenista" tulleen Robin Stjernbergin YOU:n edustuskappaleekseen. Kappale sai toiseksi eniten yleisöääniä, ja ulkomaiset juryt ratkaisivat voiton sille. SVT:n haastattelussa kaveri oli "sanaton ja liikuttunut". Voiton avain oli siinä, että yhtään kappaletta ylitse muiden ei ollut. Suomea edustaa Krista Siegfrieds kappalella Marry Me. Krista pääsi finaaliin. Englantia edustai "vanha rouva" Bonnie Tyler Heartachesta kuuluisa ja Mike Oldfieldin levylläkin yhden kappaleen laulanut raspikurkku. Biisi on Believe in Me. Lauantaina 20.5.2013 historia toisti itseään, Tanska ja Emmelie de Forest voitti (ansaitusti) Ruotsin viisut. Loppupuolella esiintyneet maat pärjäsivät, paitsi ei Irlanti, joka esiintyi viimeisenä ja oli finaalin viimeinen. Suomi esiintyi nelosena ja jäi sijalle 24 pisteitä 13. Ranska esiintyi numerolla 1 ja oli sijalla 23. minusta esityksessä oli voimaa, myös Espanja ja Iso-Britannia isoista maista pärjäsivät huonosti, molempien live-esiintyminen minusta epäonnistui, Bonnie Tyler ei siivittänyt brittejä kunniaan, eikä Anouk Hollantia tai oli yhdeksäs, mutta Belgia suomalaisvoimin (Jukka Immonen) tehdyllä biisillä oli sijalla 12, Ruotsi vasta 14. Azerbaijan laatikoineen oli suurin yllättäjä, minusta kakkossija oli ansaittu. Norja, Venäjä ja Kreikka olivat pirteitä sijoilla 4,5 ja 6, Ukraina oli kolmas.
Bonnie Tylerin ja Anoukin isohkot levymyynnit eivät siis poikineet menestystä. Molemmat naiset olivat varsin vaisuja varjoja entisestä suuruudestaan. Bonnie Tyleriin ei uskottu eikä luotettu.

Vuoden 2014 Euroviisut
SOFT ENGINE pääsi Suomen edustajaksi. Seinäjokiset ovat reippaita nuoria. Finaalipaikka heltisi toisesta semifinaalista. Azerbaijanilla on lavalla suomalaisakrobaatti tai trapetsitaiteilija  Matleena Laine. Lauantaina 10.5.2014 Itävalta ja Conchita Wurst voitti saaden 290 pistettä. Soft engine oli hienosti yhdestoista. Hollanti oli toinen ja Ruotsi kolmas.

2015 Kisat Wienissä:
Suomen edustajaksi lähtee Pentti Kurikan nimipäivät, jolle toiset povaavat menestystä, toiset eivät, eli tilanne on samanlainen kuin Lordin kohdalla. Pentti Kurikan nimipäivät ei ole varmaankaan myynyt massiivisesti ennen kisoja eikä ehkä sen jälkeen, pointti on suvaitsevaisuus-teemassa. PKN on kuitenkin "vanha bändi". Se osallistui ensimmäiseen semifinaaliin ja esiintyi viidentenä ja oli loistava, toivottavasti se pääsee jatkoon. Ei riittänyt. Bändi oli oma itsensä ja pistivät itsensä likoon. Harmittaa, että jatkopaikkaa ei tullut.
Ruotsia veikataan voittajaksi ja Venäjää kakkoseksi, Italiaa kolmoseksi.
Näin kävikin, eli Ruotsi ja Måns Zelmerlöw voitti kappaleella Heroes, Venäjä oli toinen ja Italia kolmas, Itävalta sen sijaan jäi pisteittä Saksan kanssa.
Ruotsilla on nyt kuusi voittoa, kun eniten niitä on Irlannilla seitsemän.

2016 finaali oli Tukholman Globen areenalla 14.5.2016 klo 22 Suomen aikaa, semifinaalit olivat 10.5 ja 12.5 klo 22 Suomen aikaa, jury esiintyminen on 13.5 perjantaina. Ruotsin edustaja Frans pääsee biisillä If I were sorry suoraan finaaliin, mutta Suomen edustaja on Sandhja biisillä Sing It Away joutui karsimaan (kärsimään) eikä päässyt edes finaaliin. Sandhja esiintyi ensimmäisenä. lavashow oli aneeminen ja ykkösesiintymispaikka oli huono. Minusta räväkällä koreografialla, ja paremmalla esiintymispaikalla olisi finaaliin voinut päästä. Televuoting ääniä tuli vain 16 ja yhteensä 51 pistettä ja Sandhja oli viidestoista, joskin kolme ensimmäistä esiintyjää olivat sijoilla 15,16, ja 17, Viro oli viimeinen esiintymispaikastaan huolimatta ja oli sijalla 18.
Viisut voitti Ukrainan Jamala biisillä 1944, Ukraina esiintyi numerolla 21 saaden 534 pistettä, ja televoting ääniä 323, molemmat olivat toiseksi eniten. Australian Dami Im biisillä Sound of Silence johti raatien äänien jälkeen ja tuli toiseksi saaden 511 pistettä. Venäjän Sergei Lazarev biisillä You are the only one rohmusi televotingääniä 361 ja tuli kolmenneksi 491 pisteellään, Bulgaria tuli neljänneksi. Ruotsin 17-vuotias Frans biisillä If I Were Sorry tuli viidenneksi.  Ranskan Amir biisillä J'ai cherché tuli kuudenneksi, viimeisenä esiintynyt Armenia oli seitsemäs. Saksa oli yllättäen viimeinen, Englanti kolmanneksi viimeinen ja toisena esiintynyt Tsekki oli myös toiseksi viimeinen finaalissa.

2017 UMK:n 2017 voitti Norma John biisillään Blackbird 182 pisteellä, Norma John ulkomaiset raadit ja yleisön äänet, Zuelke sai 145 pistettä. Norma John esiintyi ensimmäisessä semifinaalissa seitsemäntenä tiistina 9.5.2017. Esitys meni hyvin, mutta jatkopaikkaa ei tullut. Sääli, biisi oli kahdestoista.
Euroviisut 2017 voitti Portugalin Salvador Sobral kappaleella  Amar Pelos Dois, Portugalin ensimmäinen voitto ja vielä omalla kielellä. Toinen oli Bulgaria ja kolmas Moldova, Ruotsi oli viides Robin Bengtssonin esittämällä kappaleella I Can't Go On.

2018 Saara Aalto on Suomen edustaja Euroviisuissa, pääsi Monsters biisillä finaaliin, jossa oli toiseksi viimeinen. Kisat voitti Israelin Netta biisillä Toy. Minusta voitto meni oikeaan osoitteseen. Kummastutti raatien pisteet, jossa Ruotsin ylituotettu Benjamin Ingrosso sai loistopisteet, mutta yleisö ei pitänyt tästä, sai samat yleisöpisteet kuin Suomi. Saara pääsi hienosti finaaliin.

2019 Darude feat Sebastian Rejman jäivät ensimmäiseen semifinaaliin riippumatta Daruden menestyksestä aiemmin.

2020 Kisat peruttiin, Akseli Kankaanranta ei siis päässyt esiintymään.

2021 Blind Channel oli hienosti kuudes. Italia voitti rockilla, härmäläisen keskisormirockin. Blind Channel sai yli 200 puhelinääntä.

2022 Ukraina voitti, The Rasmus pääsi loppukilpailuun.

2023 Kisat Liverpoolissa. Suomella loistava Käärijä, joka voitti puhelinäänet, mutta jury-äänin Loreen saalisti toisen voittonsa. Biisi oli Tattoes.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)