sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Länsimaat ja Suomi ovat Koronan vankeja


Maailma, tai ainakin länsimaat ovat koronan vankeja. Useimmat maat ovat joutuneet rajoittamaan kansalaistensa liikkumisvapautta koronan vuoksi, lisäksi moni maa on laittanut rajat kiinni. Lisäksi useissa maissa on rajoitettu lasten koulunkäyntiä, liikkumista, ja kokoontumisia. Talous sakkaa, ja aiheuttaa vaikeuksia. Kuitenkaan tartuntojen pelossa ei uskalleta avata taloutta. Pelkona on myös terveydenhuollon resurssien riittävyys.

Taustaa koronaviruksista ja tartuntataudeista
Koronan aiheuttaa COVID-19 -virus, se alkoi levitä Kiinan Wuhanissa loppuvuonna 2019. Kuolleisuus vaihhtelee maittain, mutta on 1 %:n ja 10 %:n välillä. Suomessa on kuollut ainakin 218, ja virallisen diagnoosin on saanut yli 5000 suomalaista. Kuolleita voi olla enemmän, välttämättä hoivakotikuolemia ei ole raportoitu. Myöskään kaikkia sairastuneita ei ole testattu ja testit eivät ole luotettavia. Maailman laajuisesti tartuntoja on yli 3 miljoonaa, ja kuolleita ainakin yli 200 000. Yhdysvalloissa on yli miljoona sairastunutta ja kuolleita 55 000. Euroopan maista Britanniassa, Italiassa ja Espanjassa on jokaisessa kuolleita yli 24 000. Vaarallisin tauti on vanhuksille, ja heille, joilla on tiettyjä perussairauksia. Teho-osastolle on joutunut myös perusterveitä nuoria henkilöitäkin. Covid-19 virus voi johtaa potilaan hengityskoneeseen, mutta myös hyytymistä on raportoitu ja ilmeisesti kudosvaurioista? Covid-19 tartuttavuuslukuun vaikuttaa eristämistoimet, mutta tartuttavuusluku on 1,4 ehkä jopa 7?

Koronavirukset ovat yleisiä viruksia, jotka aiheuttavat tulehduksen hengitysteihin. Vuonna 2002 alkoi Kiinan Guangdonista levitä SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). Sars oli eläinkunnasta levinnyt zoonoosi. Sarsiin sairastui vain 8500 ja siihen kuoli 10% sairastuneista. Sars saattaa peräisin lepakosta, kuten Covid-19, mutta vaatii isäntäeläimen, joka SARS:ssa oli naamaripalmunäätä.

Koronavirus MERS alkoi levitä Jordaniassa 2012. Ilmeisesti MERS on kamelista tarttunut., mutta peräisin lepakosta.  Mersiin sairastui 2300, joista kuoli runsaat 800.  Mers ei tarttunut hyvin, eli sen tartuttavuusluku oli noin 0,5.

Myös influenssapandemioita on ollut. Sikaflunssa H1N1 alkoi levitä 2009, mutta influenssaan oli käytössä nopeasti rokote. H7N9 lintuinfluenssa on mahdollinen seuraava pandemia koronan jälkeen. Lintujen kautta leviävä influenssa tarttuu nopeasti.

Terveyskirjaston mukaan Espanjantauti oli luonteeltaan lintuinfluenssa, ja virus oli tyyppiä H1N1. Suomea Espanjantauti runteli sata vuotta sitten neljänä aaltona. Maailmanlaajuisesti Espanjantauti surmasi yli 40 miljoonaa ihmistä. Suomessa Espanjantauti ajoittui Kansalaissodan jälkeiseen aikaan, ja ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen kurjuuteen.

Hongkongilainen ärhäkämpi kausi-influenssa surmasi vuosina 1968 - 1969 ehkä miljoona ihmistä. En muista sairastinko hongkongilaista, mutta samoihin aikoihin minulla oli tuhkarokko.

Haavoittuvuus
Nyky-yhteiskunta on haavoittuvainen. Ihmiset ovat riippuvaisia ruokakaupoista. Lapset hoidetaan päiväkodeissa, tai ovat kouluissa. Useimmat taudit (tuhkarokko, isorokko, vesirokko, hinkuyskä, kurkkumätä) on rokotuksin saatu nujerrettua. Bakteereista parannutaan antibiooteilla. Ihmiset ovat länsimaissa miltei voittaneet tartutataudit. Kuitenkin ihmiset matkustavat paljon, ja parveilevat massatilaisuuksissa, toiset urheilua katsoen, toiset kulttuurista nauttien. Osa ihmisistä lentää lomallaan etelään. Uudet virukset tarttuvat helposti massatilaisuuksissa, ja leviävät matkailijoiden mukana nopeasti.
Ihmiset, yritykset, kunnat ja valtiot elävät paljon velaksi, eli pieninkin häiriö saa talouden sekaisin. Ihmisillä ei ole säästössä rahaa, eikä ole realisoitavaa varallisuutta. Yritysten kassa ja tase ovat trimattu pieniksi. Puskureita ei ole. Ihmiset ovat tottuneet, että palkka, eläke, yhteiskunnan tuet tulevat määräpäivinä tilille. Monella on luotto- ja maksuhäiröitä, ja pikavippikierre jo valmiiksi.

Minulle kriisi ei ole vielä erityisen paha. Meillä on pieni asunto, vanha pieni auto, meillä ei ole kesämökkiä, venettä, eikä asuntoautoa, eikä -vaunua. Elämme varsin vaatimattomasti, emmekä tavitse paljoa rahaa kuukaudessa. Lähinnä käyn töissä, ollaan perheen, sukulaisten kanssa, luen vanoja kirjoja, käyn lenkillä, pelaan jalka- ja koripalloa, suunnistan, käyn lenkillä ja pyöräilen. Pidemmällä aikavälillä kaikki kärsivät myös taloudellisesti ja henkisesti, ei kaikki vakuttaa kaikkeen.

Vankeja
Kuitenkin valtiot ovat koronan vankeja, koska matkailu, hotellit, ja ravintolat ovat iso osa BKT:tä, ja matkailu tuo tuloja, ja matkailu- ja ravintola-ala on suuri työllistäjä. Pienikin muutos taloudessa aiheuttaa isoja kerrannaisvaikutuksia. Alalla lomautetaan, yrityksiä kaatuu.

Eniten rahaa ovat ruikuttaneet kulttuurintekijät, jotka jo nyt saavat paljon yhteiskunnan tukea, joko veroista, tai valtion budjetin auttaa veikkausvaroista. Nyt lehdet rutisevat mainostulojen laskua.

Suomen eläkevarat on sijoitettu markkinoille. Eläkepommi tikittää jo ennen, nyt on selvää, että tulevia eläkkeitä pitää leikata uudestaan.

Suomessa ei ole saatu sote-sektoria toimimaan, mutta koronasta on toistaiseksi selvitty hyvin.

Aasiassa käytetään paljon kasvomaskeja, mutta Suomessa ei ole Huoltovarmuuskeskuksesta huolimatta maskeja edes hoitajille. Vanhusten kotihoitajat vierailevat osin ilman maskia.

Vapaaksi
Pitää uskaltaa avata yhteiskuntaa, mutta julkisella paikalla on pidettävä etäisyyksiä, suosittava etäpalavereja, ja säädettävä asioidessa maskipakko ja riittävä etäisyys ja varotoimet.

Suomen hallituksen strategia on hybridistrategia eli Testaa, jäljitä, eristä ja hoida -periaate. Vielä ei kovin paljon testata, ja jäljityksessä ei käytössä kännykkäapplikaatiota. Eristäminen ja hoito toimivat.

Islanti jossa on asukkaista 0n 364 000, teki 51 663 testiä, ja positiivisia oli 1700. Viimeisen viikon aikana on kaksi uutta sairastapausta. Tähän Suomella on matkaa.

Kun vapaudumme vankilasta, kannattaisi ottaa opiksi, kuinka hyvin pitää varautuu, ja mitä tehdään alkaville epidemioille. Itse kyseenalaistan myös matkailun etiikan ja luonnon riistaämisen.

Meillä on vain yksi maapallo ja ihmisellä vain yksi elämä.

8.3.2021 Suomessa alkaa ns. sulkutila, joka kestää kolme viikkoa. Edelleen ollaan vankeja. Rokotteita on markkinoilla useita, mutta niiden saatavuuson hankalaa. Tarvitaan kaksi rokotuskertaa, ja vasta yli 80-vuotiaat on rokotettu. Suomi on ottanut ulkomaista velkaa 30 miljardia euroa. Miten se maksetaan takaisin, sitä ei kukaan vielä tiedä, kun entisiäkin lainoja on maksamatta 100 miljardia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)