perjantai 18. toukokuuta 2018

Göteborgin julkinen liikenne kiinnostaa TurussaGöteborg on Ruotsin toiseksi suurin kaupunki asukasluvultaan, ja Turun ystävyyskaupunki.

Turun kaupunginhallitus aikoo tutustua Göteborgin liikennejärjestelyihin ja segregaation ehkäsyratkaisuihin, joihin viime kesänä itse sain tutustua aivan oma-aloitteisesti ja omilla rahoilla.


Tulin Göteborgiin sunnuntai-aamupäivällä MTR:n junalla Tukholmasta Göteborgin Centralstationille. Lähdin Göteborgista tiistai-iltapäivällä niin ikään MTR:n junalla. Ruotsissa rautateillä on kilpailua.


Göteborgissa liikennöivät raitiovaunut, jotka Turusta poistettiin jo 1970-luvun alussa


Keskustan raitiovaunut vievät aika paljon tilaa ajoradalta.


Vaunut ovat hienoja ulkoa, mutta "raitiovaunuja sisältä" eli kuten Helsingissäkin.


Kaupungissa on myös sähköbusseja ja haitaribusseja

Turun kaupunginhallitus tutustuu myös segregaation ehkäisyyn. Göteborgin lähiöissä on ollut lehtitietojen mukaan ampumatapauksia, ja jengisotia. Göteborgin keskusta on siisti, siellä pystyy kävelemään, juoksemaan ja pyöräilemään. Göteborgissa on myös ns. kaupunkipyöriä, joita voi ajaa.


Lähiöt ovat lehtitietojen mukaan ajoittain levottomia, mutta kyllä keskustassakin aamulla oli yhden kultasepän liikkeen ikkunaa oli joko moukaroitu tai ammuttu, asia ei minulle selvinnyt.

Syyskuussa kirjamessujen aikaan, oli levottomuuksia joidenkin marssien vuoksi.

Göteborg on huomattavasti suurempi kaupunki kuin Turku, siellä asuu puolisen miljoonaa asukasta ja suur-Göteborgissa asuu miltei miljoona ihmistä, joten liikenneratkaisutkin ovat toisenlaisia.

Kaupunginhallitus on matkalla kaksi päivää, itse olin kolme. 

Oma kokemukseni kaupungista oli positiivinen, joskin olin keskusta-alueella, tosin myös iltaisin. Rautatieasemalla varoitettiin taskuvarkaista. En käynyt ravintoloissa, söin hostellissa parina päivänä aamupalan, ja loput ruuat ostin kaupoista ja kävin McDonaldsilla. Kävin kerran juomassa kahvit,  asioin lisäksi Pressbyronin kioskilla, kirjakaupoissa, ja NK:n tavaratalossa. Ruotsilla pärjäsin kohtalaisen hyvin, eli en joutunut puhumaan englantia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)