lauantai 21. marraskuuta 2015

Peruskoulujen aamunavauksien uskonnollisuudesta


Turun Sanomissa oli juttu 22.11.2015 sivulla 9 koskien Uskonnollisia päivänavauksia, aiemmin viikolla Turun Sanomat uutisoi Eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksestä 18.11.2015 koskien peruskoulussa järjestettyä virsivisaa.

Ratkaisu "Opetushallitukselle moitteet Virsivisan järjestelyistä peruskoulussa löytyy" täältä ja pidemmin täältä.

Yllä olevan lehtijutun ingressi oli aika voimakas " Opetushallitus jopa kannustaa pitämään aidosti uskonnollisia päivänavauksia. Pakko ei ole osallistua". Laitoin postia lehdelle tästä jutusta, minusta tämä on vahvasti sanottu, sillä verkossa löytämistäni ohjeista TÄÄLLÄ, on seuraava lainaus "Koulu voi järjestää uskonnollisia tilaisuuksia, kuten jumalanpalveluksia ja uskonnollisia päivänavauksia, tai sisällyttää koulun toimintaan uskonnollisia toimituksia, kuten ruokarukouksia ". Eli koulu voi järjestää, minusta tässä ei puhuta kannustamisesta.

Lisäksi ohjeet jatkuvat "Perustuslain 11 §:n 2 momentin mukaan kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen. Tämän perusteella oppilasta ei voida velvoittaa osallistumaan jumalanpalvelukseen, uskonnolliseen päivänavaukseen tai muuhun uskonnolliseen tilaisuuteen tai toimitukseen. Vapaus olla osallistumatta uskonnolliseen tilaisuuteen ja toimitukseen on riippumaton yhdyskunnan jäsenyydestä. Näin ollen myöskään tiettyyn uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvia ei voida velvoittaa osallistumaan asianomaisen uskonnollisen yhdyskunnan uskonnollisiin tilaisuuksiin ja toimituksiin. "

Perusopetusasetuksen 6§:n mukainen "Päivän työ aloitetaan lyhyellä päivänavauksella" eli aamunavaus pystytään minusta järjestämään ilman uskonnollisia yhdyskuntia  eikä Perusopetusasetuksessa ole mitään viittausta uskontoon koskien päivänavauksia.

Ennakkoilmoitus uskonnollisista tilaisuuksista peruospetuksessa kotiin on pakollinen, mutta ei useinkaan riittävä toimi, minusta oppilailla ei ole useinkaan aitoa mahdollisuutta kieltäytyä tästä.
Jos aamunvaus tulee luokkahuoneen kaiuttimista, niitä on hankala "tukkia", jos aamunavaus on juhlasalissa tai  aulassa, missä ovat oppilaat, jotka eivät halua osallistua.

Kieltäytymisessä on minusta sekin ongelma, että siinä oppilaan täytyy "paljastaa" oma vakaumus.

Perusopetuksen  uskonnon/elämänkatsomustiedon opetuksesta on säädetty erikseen Perusopetuslain 13§:ssä. Yllä oleva linkki käsittelee myös sitä TÄÄLLÄ.
*****
Asian uutisointi jatkuu tällä uutisella Turun Sanomissa

Jonka otsikko Opetushallitus: Koulujen aamunavausten syytä olla uskonnollisia ja ingressi

"Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Petri Karisma ihmettelee uskonnollisten päivänavauksien yleisyyttä Suomen kouluissa. Hänen mukaansa kaikki koulut eivät noudata tiedotusvelvollisuuttaan."

Juttu alkaa " Lännen Median maakuntalehdet kertoivat sunnuntaiaamuna opetushallituksen kannustavan pitämään kouluissa avoimen uskonnollisia päivänavauksia. Opetusneuvos Pekka Iivosen mukaan ne tukevat hyvin koulun eettistä ajattelua."

Kuten yllä kirjoitan asia minusta ratkaistaan perustuslain ja perusopetusasetuksen mukaan. Minusta päivänavausten ei tarvitse olla uskonnollisia, ja nykyajan koulussa on tilanteita, jossa luokalla suurin osa ei kuulu esim. evankelis-luterilaiseen kirkkoon, aina on luontevaa toimia, kuten perustuslaki ohjaa, eli koulu toimii kouluna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)