tiistai 4. elokuuta 2015

Miki Toikkanen, Noora Kananen: Blog by the book, Blogiopas


Blogiopas, Blog by the book, kirjoittaneet Miki Toikkanen ja Noora Kananen, Tammi 2014, sivumäärä 120.

Blogioppaan takana ovat kirjan etulierin mukaan "muotivalokuvaaja ja bloggaaja Miki Toikkanen sekä media-alan opiskelija Noora Kananen ..." Kansikuva kuvaa  minusta hyvin kirjan tyyliä. Kirjasta runsaat puolet on blogien ja bloggaajien esittelyä. Kaiken kaikkiaan hyvä paketti kohderyhmälleen.

Esipuheen mukaan: "Halusimme mukaan kattavan otoksen suomalaisia bloggaajia ja kertomuksia blogin pitämisen maailmasta ..."

Bloggaajia on teoksessa esitelty kaiken kaikkiaan 17, ja luulen, että he eivät ole "otos". Kaikki ovat nuoria, vain yksi on nuori mies, muut ovat naisia, jotka ovat useasti joko opiskelijoita tai myyjiä. Melkein kaikki blogit ovat tavalla tai toisella lifestyle-blogeja, joissa on muotia, vaatetusta ja meikkaamista ja blogeissa on luultavasti paljon valokuvia, kuten kirjassakin.

Olen itse alkanut bloggaamaan loppuvuodesta 2008. Olen karsinut juttuja, ja tällä hetkellä vanhin juttu on tammikuulta 2011 (Sailaksen uusin lista). Vuosi 2011 on yleisin kirjan esimerkkiblogin aloitusvuosi, muutama blogi oli vuodelta 2007 ja 2008, osa blogeista oli vuosilta 2012 ja 2013, mikä hämmästytti, sillä kirja oli kirjoitettu vuonna 2013. Kävin blogit läpi 4.8.2015, samana päivänä oli päivittynyt viisi blogia, viikon sisällä kolme, kuukauden sisällä viisi, yli kuukausi mutta alle vuoden sisällä oli päivittynyt kolme blogia, yksi blogi oli päivittynyt yli vuosi sitten eli 27.4.2014.

Blogiopas -kirjaa minusta pitääkin tarkastella siten, että se on tarkoitettu nuorille lifestyle-blogia aloitteleville tai kirjoittaville nuorille. Tälle kohderyhmälle teoksessa on paljon hyviä ohjeita valokuvaamisesta, ulkoasusta, kommentoinnista ja mikä ei ole ehkä järkevää toimintaa. Tästä varmasti uudet bloggarit saavat potkua blogin aloittamiseen.

Blogiopas -kirjassa on siis paljon kuvia nuorista naisista muotivaatteissa ja hempeitä värejä on käytetty kuvituksessa. En ole koskaan lukenut tällaisia lifestyleblogeja, vaikka lukulistallani on korkeatasoinen Assyyrologin lifestyle blogi, joka keskittyy kirjoihin ja "arkeologiaan", luen oman mielenkiintoni kautta aika paljon blogeja, kuten oikeudellisia kysymyksiä käsitteleviä blogeja, kuten Virolainen ja Kemppinen joskus voin lukea politikkojen blogeja kuten Osmo Soininvaaran blogia, luen toisinaan kirjablogeja Jokken ja Kirsin kirjanurkka ja Marjatan kirjaelämyksiä, ja eräitä urheilu ja harrasteblogeja sekä koulutusta käsitteleviä blogeja.

Minusta blogioppaassa käsitellyt blogit eivät olleet siis kattava otos blogimaailmasta, tai ei ainakaan edustava otos, joka kuvaisi blogimaailmaa. Otoksen määritelmään kuuluu satunnainen valinta, eli kyse on varmastikin jollakin muulla tavoin valituista blogeista.

Blogioppaassa on minusta selitetty riittävästi visuaalista toteutusta, ja bloggaamisen aloittamista ja lopettamista, eli minusta on hyvä tapa ilmoittaa, kun lopettaa bloggaamisen ja silloin minusta kannattaa lisäksi pohtia poistaako kaiken materiaalin. Sen sijaan alaikäisyyden merkitystä ei ole minusta juurikaan avattu. Alle 15-vuotias ei ole edes rikosoikeudellisesti vastuussa, minusta bloggaajan olisi hyvä olla ainakin yli 15-vuotta, mielellään täysikäinen. Teoksessa on toteamus: "Alaikäisen tulee ilmoittaa vanhemmilleen ... ". Minusta alaikäisen ei varmaankaan kannata liian nuorena perustaa blogia. Toisaalta myös alaikäisellä on ilmaisuvapaus, joka toisaalta tuo myös vastuun. Tarkkoja henkilötietoja minusta ei kannata ilmoittaa, kuten kirjastakin erittäin hyvin ilmenee, rikostapauksessa pystytään blogin pitäjä löytämään. Identiteetin paljastamisesta voi olla muutakin haittaa (mutta vaikkapa politikoille hyötyä).

Ihmettelin paljon tekstiä "sponsorien hankinnasta", onko se bloggaamisessa tärkeää, minulle ei. Kirjassa on mallikirjekin. Lisäksi lukee "bloggaajat suostuvat harvoin kertomaan omasta sponsoritoiminnasta ulkopuoliselle". Tämä kumotaan piilomainontakohdassa, sillä piilomainonta on kielletty. Blogien piilomainontaa olen pohtinut täällä. Varsinkin alaikäiset pitää suojata piilomainonnalta.

Myös saaduista tavaroista pitäisi ilmoittaa verottajalle, se käy oppaasta ilmi. Olen itse pohtinut bloggarien verotuskysymystä täällä.

Sivuilla 45-46 on tekstiä kuvien tekijänoikeuksista, alkuperäinen teksti on korvattu kaksipuolisella irtosivulla.

Sivulla 46 mainitaan, että "nyrkkisääntönä on ettei kenestäkään saa ladata kuvia tai henkilökohtaista tietoa nettiin ilman lupaa", tätä perustellaan "toisten toivetta ja yksityisyyttä täytyy kunnioittaa". Täytyy tosiaan, sillä perustuslain 10§ takaa yksityisyyden suojan, ja kenenkään kuvaa ei saa julkaista ilman asianomaisen kirjallista lupaa. Minusta julkaisu ilman suostumusta on siis laitonta. Alkuperäinen teksti on aiheellisesti korvattu. Yksityiselämän kunniottamistakin toki kirjassa painotetaan, mutta minusta ei riittävästi, sillä jo pelkästään harrastukset ovat arkaluonteisia tietoja, joita ei saa julkaista ilman asianomaisen lupaa. Alkuperäiseen tekstiin oli jäänyt esimerkiksi lause "jos otat tunnelmakuvan puistossa ja kuvaan eksyy muutama herrasmies, saat julkaista kuvan". Vastaus on minusta että ei saa, sillä kuva (voi) sisältää henkilötietoja ja mahdollisesti arkaluonteisia tietoja esimerkiksi harrastuksesta, eli ilman kirjallista lupaa kuvaa ei saa julkaista, korjaussivu on siis tarpeen.

Korjatun sivun 45 lopussa on minusta hyvä huomio sitaattioikeudesta, joka lause päättyy sanoihin "toisen bloggaajan sanoja voi käyttää, jos noudattaa Tekijänoikeuslain sitaattipykälää:". Olen pohtinut sitaattia oppilaiden plagiointi-keskustelussa näin.

Blogiopas tuomitsee hienosti kaikenlaisen häiriköinnin, ja mainitsee, että väkivallan ihannointi, uhkailua ja muu on kielletty, eikä tällainen toiminta kuulu sitä paitsi  "bloggaamiseen".

Minusta on hyvä, että kunnianloukkaustakin käsitellään. Se "linkitetään" myös liiketoimintaan. Minusta olisi kannattanut laajentaa määritelmää yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseenkin. Se ja kunnianloukkaus määritetään Rikoslain 24 luvussa. Tässä on hyvä muistaa sananvapausnäkökulma, mikä tulee ilmi sekä 8§:ssä että 9 §:ssä.

****
Rikoslaki 24 luku
8 §  Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen
Joka oikeudettomasti
1) joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai
2) muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville

esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon.

Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei pidetä sellaisen yksityiselämää koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan esittämistä politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa tai tehtävässä taikka näihin rinnastettavassa tehtävässä toimivasta, joka voi vaikuttaa tämän toiminnan arviointiin mainitussa tehtävässä, jos esittäminen on tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi.

Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei myöskään pidetä yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseksi esitettyä ilmaisua, jos sen esittäminen, huomioon ottaen sen sisältö, toisten oikeudet ja muut olosuhteet, ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

9 § Kunnianloukkaus

Joka
1) esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, taikka

2) muuten kuin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla halventaa toista,
on tuomittava kunnianloukkauksesta sakkoon.

Kunnianloukkauksesta tuomitaan myös se, joka esittää kuolleesta henkilöstä valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan kärsimystä ihmiselle, jolle vainaja oli erityisen läheinen.

Edellä 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettuna kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

Kunnianloukkauksena ei myöskään pidetä yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseksi esitettyä ilmaisua, jos sen esittäminen, huomioon ottaen sen sisältö, toisten oikeudet ja muut olosuhteet, ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.
***

Kaiken kaikkiaan Blogiopas on hyvä opas nuorille, jotka aloittavat bloggaamisen. Myös minulle tekisi varmasti hyvää panostaa sekä valokuviin että ulkoasuun. Itselleni ne eivät ole keskeisiä. Kirjoitan blogiin sellaisista asioista, jotka itseäni kiinnostavat. Tämä kirja oli kiinnostava.

Minusta yksi hyvä pointti kirjassa oli yllä olevan lisäksi:
"Blogissa moni pyrkii tietynlainen täydellisyyteen" s.33

Tämä on minusta ongelma, blogataan liian täydellisesti, annetaan hieno kuva, joka on lopulta huono kuva, jos heijastuma on väärä. Ehkä tämä heijastuma Blogioppastakin on väärä, sillä pääpaino oli bloggaajaesittelyissä, joita en kommentoinut, koska ne sisältävät juuri henkilötietoja, mutta joita voi kirjasta lukea.

Kirjaa on myynnissä ainakin verkkokirjakaupoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)