sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Brazil 2014-tarra-albumi


Pikkupoikana kerättiin tarra-albumeita ja aikuisenakin.

Keräsin vuoden 1990 jalkapallon MM-kisojen albumin täyteen, koska Norjassa, jossa silloin kävin, olivat tarrat varsin edullisia. Lähtiessäni Norjasta piti kolikot käyttää pois. Ostin paljon tarroja mukaan. Ostin albumin täyteen Suomessa ja käytin vaihtopalveluakin.

Vuoden 1990 jalkapallon MM-kisat järjestettiin Italiassa ja Saksa voitti maailmanmestaruuden. Kuvassa on pelaajia, joita ennen kisoja veikattiin kokoonpanoon. Länsi-Saksa lienee päässyt karsintaan ja jatkoon, mutta Saksa oli kisoissa Saksan nimellä. Paninin tarrat ja kirja ovat joka maassa suurinpiirtein samanlaisia, eli kirja ei ole suomeksi.


Minulla on vielä yksittäisiä tarroja, jotka jäivät yli. Jugoslaviaa ei enää ole. Kuvassa on myös herrasmiespelaaja Gary Lineker.

Vuonna 1990 oli suomenkielinen albumi,  jonka keräsin vuonna 1990 täyteen. Suomen joukkue oli esitelty, myös Mika-Matti Paatelainen, jonka kuva on kannessakin. Suomi ei päässyt kisoihin 1994, eikä ole sitä ennen eikä sen jälkeenkään päässyt.

Saksan joukkue näytti tältä. Jälkeen päin ajateltuna kasvokuvat ovat parempia, nämä ovat kuitenkin aika pieniä

Tarraharrastuksessa on jotain koukuttavaa. Ylimääräisiä tarrojakin voi käyttää ja liimata omaan vihkoon.

Nyt myydään FIFA World Cup Brazil-2014 -tarra-albumia, missä on albumin lisäksi 5 tarrapussia, hintaan 3,95. Tästä saa 25 tarraa. Albumissa on kaiken kaikkiaan laskujeni mukaan 659 eri tarrakuvaa. Tarrapussit maksavat yksittäin 80 senttiä eli kerääminen vaatisi aikamoista rahamäärää (105,44 euroa jos jokainen ostettu tarra olisi erilainen).  Albumin keskellä on juliste, jossa on 20 supertähteä. Supertähdestä on pelikuva P13 tarra on Sveitsin Gökhan Inler. Tarra-albumissa on vain numeroita. Tarkkaan pitää katsoa, ettei iimaa väärään paikkaan, sillä tarran etupuolella on vain nimi, esim. Robert van Persie numeroa 145 ei ole.
Tarra-albumi tulee siis tavallaan maksutta, sillä 5 pussia maksaisi jo 4 euroa, nyt saa 5 pussia ja tarra-albumin 5 senttiä halvemmalla. Ostin kolme tarra-albumia "perheeseen". Netissä jotkut olivat ostaneet tarralaatikoita jo ulkomailta. Albumin keskellä on juliste ja arkki, mistä voi tilata enintään 50 tarraa hintaan  0,24 e eli 12 euroa ja 50 kuvaa.

Nykyisin pääsee 32 maata kisoihin. Ensimmäiset kisat, joita seurasin ja hyvin muistan on Meksikon kisat 1970, jolloin oli 16 maata lopputurnauksessa. Englanti puolusti mestaruutta, mutta Brasilia voitti silloin kolmannen kerran ja sai kiertopalkinnon itselleen. Brasilian 2014 kisoissa on isäntämaa ykkössuosikkina, haastajana puolustava maailmanmestari Espanja (putosi jo alkulohkossa), ikisuosikki on Saksa, mutta yllättäjien olisi aika astua esille. Espanja yllätti viimeksi voittamalla ensimmäisen mestaruutensa ja Ranska voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa vuonna 1998 ja Englanti 1966 (todella aneeminen ja arka sai vaivaisen pisteen kasaan). Muilla voittajamailla on useita mestaruuksia: Brasilialla 5, Italialla 4, Saksalla 3, Argentiinalla ja Uruguaylla 2. Uruguay voitti mestaruutensa vuosina 1930 ja 1950, jolloin kisat viimeksi järjestettiin Brasiliassa, Uruguay on palaamassa terävimpään kärkeen, mutta mestaruuteen en jaksa uskoa (varsinkaan kun Suarez sai aiheesta pelikieltoa). Italia putosi Suarezin "puruquaottelussa". Brasilia sai kaksi ansaittua selkäsaunaa ensin Saksalta 7-1 ja seuraavaksi Hollannilta 3-0. Paras maa voitti.

Hollannilla lienee eniten kakkossijoja ilman mestaruutta kolme eli 1974, 1978 ja 2010.

Paljon puhutaan futiksesta, puhuttiin, että kisat on jalkapallon kehdossa. Minusta kehto on nykymuodossa Englannissa, joka kehitti lajin pelattavaan muotoon 1800-luvulla. Englanti on siis lajin emämaa, mutta ei enää mestari, maalla lienee yksi olympiakulta ja yksi maailmanmestaruus.
*****


Itse olen pohtinut jotakin vaihtopalvelua yllä olevan "ongelman vuoksi", ovat vaihtureita, joitain kortteja on jo kolme, vaikka kyseisen maan pelaajista kaveri on ainoa, jonka kortti on esim. kortti 60 Kroatian Ognjen Vukojevic. Koska vaihtopalvelua ei ollut, vaimo ehdotti Huuto.nettiä.

Yritin myydä vaihtureita Huuto netissä tai vaihtaa kortteihin. Sain vaihdettua paljon tarroja. Tarrakerääjät ovat asiallista porukkaa ja vaihtohomma ja yhteistyö onnistui todella hyvin. Töiden alkaessa tilasin loput tarrat Paninlta. Hienot kisat ja paras joukkue eli Saksa voitti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)