tiistai 17. kesäkuuta 2014

Hirvensalon Syvälahteen vihdoinkin kouluHirvensalon Syvälahteen tulee vihdoinkin koulu, eli koulu on saanut toteutusluvan 25.1.2016  ja valmista pitäisi tulla 2018.
Kouluun tulee 800 oppilasta, 140 paikkainen päiväkoti sekä kirjasto (loppuuko Wäinö Aaltosen hyvä kirjasto?), nuorisotila, neuvola ja kouluterveydenhuollon tila. Katoksi on asetettu 29,1 miljoonaa euroa.

Koska ja kuinka paljon se maksaa, selviää varmasti  vuonna 2018.

Koulu sijoittuu punaisen nuolen tienoille.

Syvälahden koulua on suunniteltu pitkään
Olin itse asiassa jossakin tilaisuudessa yli kymmenen vuotta sitten, jolloin ideoitiin vain yhteistä ylä- ja alakoulua Hirvensaloon, sitä ei silloin tullut.

Wäinö Aaltosen uusi koulu oli silloin juuri valmistunut, mutta osa luokista oli Moikoisissa eli uuteen kouluun ei mahtunut kaikki oppilaat. Tämän jälkeen alakoulu on valmistunut Hirvensalon Haarlaan.

Prosessin kuluessa Kakskerran alakoulu on purettu kosteusongelmien vuoksi, jäljellä on vain kumpu. Särkilahden koulustakin on luovuttu ilmeisesti kosteusongelmien takia. Lisäksi paljon uusia taloja on valmistunut Hirvensaloon ja uusia kaavoja on paljon vireillä. Toisen kuvan vasemmassa laidassa on kouluparakki, joka on tuotu helpottamaan tilapulaa. Suurin rakennus ei ole koulurakennus vaan Paavo-halli, missä on liikuntatiloja.

Aikaa on kulunut ja uudesta Syvälahden koulusta on ollut arkkitehtikilpailu.

Turun Sanomissa 17.6.2014 olleen artikkelin mukaan hinta koulun nousisi 31,5 miljoonaan euroon suunnitellusta 24 miljoonasta. Paperilehden mukaan alunperin koulun piti valmistua 2011. Nyt kun rakentaminen muotoilun vuoksi on arvioitua kalliimpaa, tehdään uusi hankesuunnitelma. Asiasta uutisoitiin myös 14.10.2014, jossa mainittiin vain, että yritetään pitää kustannukset alhaalla. Rakennukseen tulee koulun lisäksi päiväkoti ja kirjasto.

Arkkitehtikilpailut ovat hienoja. Olen kuitenkin nykyisessä Turun ja Suomen taloustilanteessa sitä mieltä, että julkiset rakennukset kannattaa tehdä tarkoituksenmukaisiksi. Minusta esteettisyys on vähemmän tärkeää. Tämä koulu voi olla sekä esteettinen että tarkoituksenmukainen, mutta päättäjien mukaan siis liian kallis, mutta artikkelin mukaan talossa on myös lasia ja muoilussa löytyy, mutta veronmaksajien rahoissa siis ei.

Ylipäätään Satavassa ja Hirvensalossa asuneena ja asuvana olen sitä mieltä, että koulut pitää olla siellä, missä on lapsia ja nuoria ja minne kaavoitetaan. Hirvensalo aamuliikenne saattaa rauhoittua, jos yläkouluikäiset eivät matkusta Luostarivuoreen siis ainoan sillan yli. Uusi liikennepuuro siis syntyy K-Kaupan risteykseen takuuvarmasti 7:45 - 8:00.

Jokaiselle juniorille ei kuitenkaan kannata suunnitella omaa koulua, vaan pitää katsoa pidemmän ajan väestösuunnitelmia, mitä varmasti on katsottukin, Hivensaloa täytetään taloilla. Koulun paikka on minusta hyvä, mutta kustannustehokasta siis toivotaan.

Luostarivuoren koulukiinteistössä on tällä hetkellä yläkoulu ja lukio.

Lukiosuunnitelmia tämä myös lykkää, mutta uutisen mukaan ei keskeytä vaan hidastaa.

Tässä vielä kaksi kuvaa Wäinö Aaltosen uudesta koulurakennuksesta.

Jokainen voi arvostella ulkonäköä ja käytännöllisyyttä sekä esteettisyyttä.

Tässä vielä Haarlan koulu, minusta varsin funktionaalinen.

*****
18.8.2015 alkoi koulutyö, mutta Syvälahden koulua ei ole aloitettu, sen sijaan Teatterin remontti edistyy.

11.9.2015 Bloggauksen yläosaa on korjattu uuden aikataulutiedon perusteella.

24.9.2015 Eilisessä Turun Sanomissa oli tietoa, että vaikka rakennus- ja aloituslupaa ei ole, tiloja suunnitellaan. Perinteisiä luokkahuoneita ei välttämättä ole.
Näissä monesti käy niin, että uudet ratkaisut ovat kalliita. Jos tämä olisi teatteri tai joku museo tai konserttitalo, rahat olisivat jo myönnetty.

12.10.2015

Tietöitä lähellä uutta koulun paikkaa. Koulu on saamassa rahansa vuonna 2016 rakentamisen aloitukseen, ennakkotieto Turun kaupungin budjetista.

26.1.2016 Syvälahden koulu sai toteutusluvan


25.3.2016 Tulisikohan tähän koulu

Toisesta kulmasta näyttää Syvälahti tältä

2.5.2016


Slalom-mäeltä paalutus näyttää tältä (kuvat suurenevat kun klikkaa niitä)

Toisesta kulmasta

9.9.2016
13.11.2016
25.12.2016

18.2.2017


Koulurakennus


Parakkikylä

11.3.2017
Koulun rekrytoinnit närästävät Turun Sanomissa: "Turun Sanomien tietojen mukaan monet Turun kaupungin opettajista ovat tyytymättömiä siihen tapaan, jolla Hirvensaloon valmisteilla olevan Syvälahden koulun opettajarekrytointi on toteutettu. ".Juttu täällä.

19.10.2017


Pihakalusteita on jo asennettu


Homma etenee


Slalommäen päältä koulu näyttää tältä

4.3.2018 Kitinää on kuulunut siitä, että kunnon urheilukentän tekeminen maksaisi peräti kaksi miljoonaa. Koulun vieressähän on laskettelumäen alue, Antin lenlli eli purulenkki, Golf-harjoittelukenttä, ja vanha Hirvesalon heiton hiekkakenttä, jota kunnostamalla varmasti saadaan aikaan hyvä. Lisäksi metsää on saaren pohjoisosassakin ja alle kilometrin päässä on Wainö Aaltosen jalkapallokenttä, joka jäädytetään taövella. Heiton urheilukentällä pelattiin nappulaliigaa 1970-luvulla eli aivan perushiekkakenttä.
30.5.2018
Nyt koulu on suhteellisen valmis koulu, alkaa elokuussa 2018.

7.6.2018

Näyttää tältä, tästä eteenpäin seuraan liikennesumppua täällä, ja kirjastoa täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)