keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Teatteri-rakennus remonttiin


Turun Kaupunginteatteri, jossa en käy, muuttaa Logomoon, jossa en käy.

Teatteri-rakennusta remontoidaan.

Aamuset-lehdessä olleen Lasse Virtasen jutun mukaan:
Kaupunginteatterin hartaasti odotettu suurremontti ja laajennus käynnistyvät vihdoin elokuussa. Urakan arvoksi on määritelty vajaat 25,6 miljoonaa euroa. Teatteri muuttaa remontin alta Logomoon ja palaa uudistuneeseen teatterirakennukseen syksyllä 2016."

Se, mikä rahoituskuvio on, en tiedä, luultavasti osa rahasta tulee valtiolta osa kunnalta.

Turun kaupungin kulttuurilautakunnan pöytäkirjasta taas löytyy seuraava asia täältä
Eli liitteen 1 ja 2 mukaiset sopimukset on hyväksytty, mutta niitä en internetistä löytänyt.

Esittelytekstistä kuitenkin ilmenee että
-Turun kaupunginvaltuusto päätti Turun Kaupunginteatteri Oy:n perustamisesta 18.6.2012 § 152.
-Valtuuston päätöksen mukaan yhtiön omistajapoliittisena linjauksena on, että Turun Kaupunginteatteri Oy on kaupungin 100 % omistama yhtiö, jonka tehtävänä on ylläpitää taiteellisesti korkeatasoista ja asiakaslähtöistä teatteria Turussa.
-Valtuuston päätöksen mukaan yhtiö saa rahoituksensa valtionosuuksista, lipputuloista ja muista liiketoiminnan tuloista sekä kaupungin sopimusohjauksella yhtiöön kanavoitavasta tulosta.
-Laskelmissa kaupungin toiminta-avustuksen taso vaihtelee n. 3,6 – 3,8 milj. euron tasolla. Kyseinen nettomeno sisältyy kulttuurilautakunnan vuoden 2014 talousarvioon ja vuosien 2015 – 16 taloussuunnitelmaan. Teatterin peruskorjauksen valmistuttua tulee lisäksi harkittavaksi erillisen vuokra-avustuksen myöntäminen, koska yhtiön tulorahoituksen kasvu ei riitä voimakkaasti nousevan vuokrakulun kattamiseen.

Tämä oli siis viranomaisen tekstiä ei minun. Turun Sanomissa 6.12.2014 luki, että kustannusarvio on jo 33,5 miljoonaa ja asia menee uuteen valmisteluun.

Oma mielipiteeni:
Sana asiakaslähtöinen on kannatettava, mutta koska en ole teatterin asiakas, tuskin  minun toiveitteni mukaan edetään. Minusta toiminnan pitää kattaa pääsylippu- ja sponsorituloilla ei Turun kaupungin toiminta- ja vuokra-avustuksin, eli mikä idea on yhtiöittää teatteri, jos kuitenkin kaupungin piikki on auki eli teatterista maksan luultavasti välillisesti veronmaksajana. Minusta kaupunginteatteria tässä laajuudessa ei tarvita, eli pienemälläkin tullaan toimeen tai ilma, perustaakoon naapurikunnat kaupunginteatterin.

*Turun kaupungissa pitäisi katsoa kunnan voimavarat tarkasti ja panostaa ensin lakisääteisiin tehtäviin terveydenhuoltoon, kaavoitukseen, peruskouluun, kannattaa ensin järjestää kaupunkilaisten olot kuten lastenpäiväkodit ja muut palvelut hyvin.
*Sen jälkeen kannattaa panostaa tärkeisiin ei-lakisääteisiin palveluihin kuten lukioon ja ammattikouluun, ylipäätään nuorten ja lasten kasvua ja kehitystä pitää tukea
*Vanhuksista pitää pitää huolta
*Yritysten edellytyksiä pitää tukea
*Turun kulttuuritarjonta pitää rakentaa historialliset tosiasiat huomioiden eli Turun Linna, Tuomiokirkko, Taidemuseo ja Käsityöläismuseo ovat tärkeitä kohteita. Joen ranta on saatukin eläväksi.
*Turun liikennejärjestelyistä pitää saada suunnitelma ja yhteinen tahtotila, miten edetään


Konsertit ja urheilukilpailut ja tapahtumat kannattaa minusta rakentaa niiden vetovoiman mukaan.

Teatteri ei minusta juurikaan tuo turisteja eivätkä ehkä klassisen musiikin konsertit. 

Kannatan järjestelmää, jossa huippu-urheilu ja huippu-taide rahoittavat itse itsensä joko lipputuloin, sponsorein tai tv-oikeuksien myynnin turvin. 

Taide ja kulttuuri sekä urheilu ovat kannatettavia asioita, mutta en halua olla niiden pakotettu suora sponsori verorahojeni kanssa. Minusta veikkausvoittovaroja voidaan ohjata kulttuurin ja liikuntaan, mutta ei suoraan veroeuroja. Tässä tukemisessa tärkeää ovat nuoret, lapset ja tavallinen kuluttaja ei ns. huipputaide tai korkeakulttuuri tai ammattiurheilu.

Kulttuuri on siis hieno asia, mutta minusta hienosta asiasta voi jokainen maksaa käyttönsä mukaan. Hyvätuloisilla on varaa maksaa taidenautinnoista, urheilukilpailuista ja maksukanavista. Maksavathan köyhät joka päivä ruokansa, vaatteensa ja asumisensa, muuhun ei jääkään varoja, verojakin peritään sekä tuloista että kulutuksesta. Ruuan, asumisen ja energian hinta ovat nousseet. Ei ole kiva olla köyhä, omakohtainen havainto.

Koululaisille, työttömille ja muille erityisryhmille voidaan räätälöidä erilliset halvemmat taksat, jonka katteeksi voidaan antaa muutama kymmenen tuhatta euroa veikkausvoittovaroja. Veikkauskortillakin saa jo monia etuja museoihin ja elokuviin. Keskiviikkoisin moniin museoihin pääsee ilmaiseksi, tiistaisin elokuvateatteriin kotimaisiin pääsee kaksi yhden hinnalla.

Koululaisten pakollisia mutta maksullisia teatterikäyntejä vastustan täällä.

Kulttuuri on siis hyvästä, mutta sen tukemisen mittaluokka on minusta pahasta, tilanteessa, jossa jokainen hallintokunta repii säästöjä toiminnasta ja investoinneista.
***
Sitä, että teatteria tuetaan kunnan rahalla vastustan. Nykyisessä taloustilanteessa teatteri tulkoon toimeen omillaan. Ylen tutkimuksen mukaan Turku käyttää teatteriin 21 e/asukas eli jos Turussa on 183 000 asukasta on se yhteensä 3,8 miljoonaa euroa, minusta siinä on ainakin 3 miljoonaa euroa liikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)