sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Kirjatori myydään loppuun
Turun Hansatorin alakerrassa olevalla Kirjatorilla on loppuunmyynti.

Alennukset ovat -50%. Kauppa myyjien mukaan lopetetaan.

Pohdin, että miksi. Luultavasti siksi, että kirjoja myydään joko liian vähän tai niistä tulee liian vähän kate-euroja.

Kilpailu on Turussa kovaa, Suuri Kuu kirjakauppa lopetti Yliopistonkadulla, mutta Linnankadulla on Kansallinen kirjakauppa, ja Hansakorttelissa on Akateeminen kirjakauppa ja Suomalainen kirjakauppa, jossa on lähes poikkeuksetta omat löytönurkat tai kolme pokkaria 12 euroa -tarjoukset, ja Hulluilla päivillä niitä pokkareita saa 3,95 e/kpl. Suomalainen kirjakauppa oli jonkin aikaa Anttilan Kivikukkarossa, mutta muutti Kirjatorin yläpuolelle, Akateemisen viereen.

Minulla on teoria, joka saattaa pitää paikkaansa. Kirjakaupoille lukiokirjamyynti on tuottoisaa, ja sitä Kirjatorilla ei ollut. Lukiolaisen perhe tuo kirjakaupalle kolmen vuoden aikana yli 1000 euroa bruttomyyntiä, osalta kuluu savottaan miltei 2000 euroa. Kun olin nuori poika ostin oppikoulukirjat Kansallisesta kirjakaupasta, tai käytin veljen vanhoja. Meidän lapsillemme jouduttiin ostamaan lähes tulkoon kaikki lukiokirjat "uudestaan" joko painosta vaihdettiin tai kirjasarjaa, tai lukiovalinnat olivat erilaiset.

Sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin siirrytään kokonaisuudessaan kevääseen 2019 mennessä, alku häämöttää kuitenkin vasta 2016 syksyllä vain muutamalla aineella, ja oletukseni kuitenkin on, että paperikirjojen käyttö ei voi siinä tilanteessa enää ainakaan lisääntyä pikemminkin suunta on laskeva, kuten ikäluokkien kokokin. 2016 syksyllä lukion aloittavat kirjoittavat jo sähköisesti

Mikä kirjakauppa saa siipeensä? Kuka pärjää kilpailussa? Kenen puntti tutisee? Mikä on heikoin lenkki? Heikoin lenkki on kirjan ostajan kukkaro ainakin jos alv vielä nousee.

Kirjamarkkinoilla tavaratalot haluavat oman siivunsa, ja sähkökirjamarkkinat vasta alkavat kasvaa, kansan lukuhalukkuus sen sijaan ei ehkä enää nouse.

Minusta Kirjatori on ja oli hyvä kirjakauppa, siellä ei tuputettu kirjoja ja sieltä kuitenkin ostin laadukkaita kirjoja varsinkin kun Suuri Kuu lopetettiin, ja valikoima on hieman erilainen kun muissa kirjakaupoissa.

***
4.7.2013: Tilalla on laukkukauppa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)