tiistai 21. helmikuuta 2012

Lukiokirjat, kalliita ovat, hintalaskelma alla


Fysiikan lukiokirjoja muutaman vuoden takaa

Yhden lukiolaisen oppikirjat maksavat runsaasti yli tuhat euroa, ja laajalla kurssivalikoimalla miltei 2000 euroa, jos ostaa kaikki sanakirjat, kertauskirjat. Jos suorittaa 80 kurssia, joista liikuntaan ei tarvitse hankkia kirjaa, ja yksi kirja on kahdenkympin hujakoilla niin summaan päädytään, sillä kielissä on kieliopit, harjoituskirjat ja matematiikassa taulukkokirjat, päälle voi tulla harjoituskirja. 75 kurssia on pakollista, alla laskelma 2012 hinnoin.
Lasse lukiolainen lukee pakolliset aineet, hinta-arvio karkeasti voisi olla
__________________________________________________________________
AI: äidinkielen kirjat 50 + 20 =70 euroa +konseptit ja teatterikäynnit
MAA: (laajan) matematiikan 13*20 = 260 euroa + kertauskirja, 2 laskinta, maol  yhteensä 435 euroa, yleisessä matematiikassa kursseja vähemmän, mutta perushankinnat samat, mutta sitten joutuu ottamaan esim. lisäkieliä.
ENA: englannin (A) 8 kirjaa maksaa noin 200 euroa sanakirja ja kielioppi
RUB: ruotsin (B) 6 kirjaa, sanakirja ja kielioppi maksaa noin 200 euroa
FY: yhden kurssin fysiikan kirja maksaa noin 32 e,
KE: yhden kemian kirjan kustannus on noin 32 e,
GE: kaksi maantiedon kurssia, yksi kirja maksaa noin 44 e, kirja kattaa molemmat kurssit
BI: kaksi kurssia biologiaa, yksi kirja maksaa noin 44 e, kirja kattaa molemmat kurssit
FF: yhden kurssin kirja filosofiassa maksaa noin 25 e,
PSY: psykologian kirja maksaa noin 27 e,
UE: neljä kurssia uskontoa, neljä kirjaa maksavat noin 108 e,
MU: musiikkia, kirja hinta 30e,
KUV: kuvaamataitoa, kirja 44 e + materiaalit.
HI: 4 kurssia historiaa, neljä kirjaa maksaa yhteensä noin 108 e,
YH: 4 kurssia yhteiskuntaoppia, neljä kirjaa maksaa yhteensä noin 108 e.
_____________________________________________________________________

Sain yhteissummaksi miltei 1700 euroa, mutta valittuina vain 55 kurssia, pitää olla 75 kurssia, 20 puuttuvasta kurssista 2 on liikuntaa ja 2 on opoa, eli jää 15 kurssia puuttumaan, lisäksi pitää hankkia vihot, konseptipaperit, äidinkielen teatterit, sekä kirjoitettavista aineista kertauskirjat "abikursseille".
Yo-lakki maksaa joitain kymppejä, samoin lyyra, vanhojen tanssi ja penkkariajot ovat myös pois omista rahoista. Lukio maksaa yli 2000 euroa, minun mielestäni ja saa hommaan kolme tonniakin menemään vanhojen tanssin kanssa. Tietokone ja laajakaista, sekä printteri ovat sangen tarpeellisia jo lukiossa. Myös ylioppilaskirjoitukset ovat maksullisia.
Ostin viimeksi elokuussa 2014 lukiokirjoja kolme kappaletta yhteishintaan 58,40, myyjä kysyi "haluatteko ostaa vielä 15 senttiä maksavan muovikassin". Ilmeitin, että "en halua ostaa 15 senttiä maksavaa muovikassia, kiitos". Minusta muovikassin voisi saada ilmaiseksi. Myös vihot ja kynät olivat varsin kalliita, niiden hintoja kannattaa vertailla.
***
Ylioppilaskirjoitukset tulevat sähköisiksi 2016 osittain, ja 2019 täysin (edit 6.10.2015)
-Tällöin pitää ostaa läppäri, siihen virustorjunta, kotiin laajakaista, koulussa voi olla langaton verkko.
-Jos kunta ei ole tehnyt sopimusta ohjelmatoimittajan kanssa, niin ohjlemalisenssit tulevat päälle.
-Jos sähköiset kirjat yleistyvät joudutaan ostamaan sähköiseen materiaaliin lisenssi, joka on määräaikainen, eli käytettyä kirjaa ei voi ostaa, koska kyse on lisenssin ostamisesta
-Tämä ei varmaankaan harvenna kirjalistaa eikä halvenna kirjamaksua.

***
Huono idea ei ole ostaa lukiokirjat vasta joka periodin alussa koska silloin oli varmasti uusin painos. Samalla voi tarkastaa, onko uusi painos samanlainen kun vanha, joskus on. Vanhoja kirjoja ei voi juurikaan käyttää, sillä painokset vaihtuvat nopeasti, ja opettajat käyttävät yleensä uusinta. matematiikassa ei voi edes myydä kirjoja jos aikoo matematiikan kirjoittaa, eikä kielissäkään. Toisaalta, jos ei kirjoita ainetta voi käyttää käytettyä kirjaa tai myydä kirjan pois. Kanta-asiakaskortti kirjakauppaan kannattaa hankkia, sillä saa yleensä jopa 20%:n alennuksen.

Lukiokirjasumma on poissa vanhempien kukkarosta. Toivoisin enemmän ymmärrystä köyhien vanhemmille, joilla ei välttämättä ole uusinta tietokonetta, laajakaistaa ja muita teknisiä vimpaimia, mitä jokaiselta lukiolaiselta odotetaan eikä vanhemmilla ole loputtomasti rahaakaan, ehkä mahdollinen uudistus auttaa tässä asiassa. Kotona asuvan opintotuki on lapsilisää pienempi, eli perheen nettotulot vielä putoavat lukion aikana, koska lapsilisä loppuu 17-vuotiaana. Vanhemmat tukevat kirja-alvilla valtiota, kirjaostoksillaan sekä kustantajia että kirjakauppoja.

Lukiokirjojen tuotoilla on aivan varmasti merkitystä sekä kustantamoille että kirjakaupoille. Vaikka ostimme lukiokirjat eräästä kaupasta, siellä jaettiin ilmaiset kirjamessuliput ns. paremmille kanta-asiakkaille, ostimme seuraavalle lapselle kirjat erikseen, missä oli halvin, eikä enää isossa paketissa, kanta-asiakaskortteja kannattaa hankkia useammasta kaupasta.

Mikä olisi parannus. Pakollisiin kursseihin yksi kirja, jolloin kirjamäärä putoaisi paljon. Kirjojen uusiminen vähäisemmäksi, tässä (vaikka köyhällä ei ollutkaan ehkä laajakaistaa) voisi käyttää nettipäivitystä, ei pitäisi ostaa koko kirjaa tai halpa tai huokea nettimateriaali. Katsotaan miten asia etenee.

Äidinkielessä voi selvitä kahdella kirjalla, lukioon tarvitaan usein vielä tietokone ja laajakaista
Laskimen kuva täällä

Turun Sanomien koulutusliitteessä 4.8.2015 oli myös laskettu lukiokirjojen kustannuksia

Kierrätyksellä voi säästää vaikkapa tuhat euroa koko lukion aikana.

Jos itse kävisin lukiossa niin selvittäisin, onko kirja muuttunut. Ostaisin kaverilta en kirjakaupasta, jossa kierrätyskirjat ovat kalliita. Ostaisin alennusmyynnistä muiden sarjojen kirjoja niissä aineissa, joissa kirjoittaisin.

Jutussa oli merkitty kustannukseksi vanhojen tanssit, mikä siis ei ole pakollinen, kuten ei mukaan laskettu penkkarikarkki-lasku. Sen sijaan ylioppilaskirjoitusmaksut pitää maksaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)