lauantai 24. syyskuuta 2011

Lakaset ja hiilen ulkoelektronit

Suunnistaja Lakasen hevoskuurijutusta on tullut kova "haloo" ja luin juttuja:

" Esimerkiksi hiili voi muodostaa lukuisia erilaisia yhdisteitä, koska sillä on uloimmalla kehällä viisi elektronia, jolloin se voi sekä täydentää kehänsä viidellä toiselta hiiliatomilta tai useammalta muulta sopivalta aineelta saaduilla yhteiselektroneilla tai luovuttamalla nuo viisi elektronia yhteiskäyttöön muiden sopivien atomien kanssa".


Minulle opetettiin että 4 ulkoelektronia, hiilen 12:lla lienee 6 elektronia, joista 4 osallistuu näihin sidoksiin, koska 2 elektronia on sisimmällä kehällä, jolloin 4 jää kovalenttisiin sidoksiin.

Oudoksutti muutenkin se hevoskuurin artikkeli, joka löytyy googlen kautta esim. hevoskuuri lakanen henkinen valmennus.

Minusta koko orgaaninen kemia ja hiilen sidokset perustuvat tähän "neljään" "sidoselektroniin" esim. CH 4, mikä on yksinkertaisin hiilivety, sitten on nämä funktionaaliset ryhmät eli mikä tahnasa vety voi korvautua hiilellä tai joillain toiminnallisella ryhmällä esim. alkoholin -OH:lla, syklorakenteet jne.

En tiedä perustuuko radiohiilimenetelmäkin tähän, sillä useimmissa aineissa, orgaanisissa siis on hiiltä, ja osa on tunnetusti tätä hiljalleen hajoavaa hiili-14:a, joka hiljalleen siis eli sen määrä puolittuu sen puoliintumisajassa lienee jotakuinkin 6000 vuotta. Radiohiilimenetlmä lienee aika suosittu "iän määritysmenetelmä", joka antaa jonkin näköisen käsityksen kuinka vanha tavara on tai ei ole, mitään vuoden tai edes sadan vuoden tarkkuudella.

Jalokaasujen kuori on täysi joten ne eivät reagoi (tavallisesti), metallit yleensä luovuttavat ulkoelektroninsa, ja happi, kloori, monet epämetallit ottavat vastaan, oktetti on tähtäimessä. Kemiallinen reaktio käynnistyäkseen tarvitsee  energiaa, esim. lämpöä, joka aikaansaa myös kaasumolekyylien törmäilyä. (Huomattavaa on, että tämä esitys pätee vain tiettyyn rajaan asti, ja yliopistokemisteiltä loppuja tietoja opiskelemaan :)

No niin luin 13.10.11, että suunnistusliiton ja Lakasen reitinvalinnat erosivat, ja seuraava rastikin lienee eri.


Sieniä ja muuta koivun pinnalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)