maanantai 18. huhtikuuta 2011

Muumimaailmassa taikaaKävimme 1990-luvulla muumimaailmassa ja siellä oli vanhassa Emma-teatterissa korkeatasoisia taikaesityksiä, joita suunnitteli ja toteutti Muumimaan taikuri.

Viitan ja maskin takana oli myös muusikkona vaikuttava Markku Anttila, jolla oli myös musiikkikavalkadeja ja cd:tä muumeihin liittyen.

Laitan tähän postauksen siitä, löysin sattumalta muutaman muutaman kuvan (yllä).

Ensimmäinen muistikuva taikurista oli, se, että hän juoksi vanhan Emma-teatterin viertä, siinä missä oli ne nokkospuskat. Syy selvisi, kun mentiin näytökseen. Loppupuolella hän katosi ja tuli salin takaosasta sisään, eli hän kiersi teatteri ulkopuolelta, ja juosten. Lapsilla oli tietenkin illuusio, että siirtyminen olisi pelkkää taikaa. Taikuuden takana on silmän hitaus ja kova harjoitus ja työ, Taikurin tuloon liittyi mukava muumimusiikki ja taikuri kätteli lapsia teatterissa mennessään loppukumarrukseen lavalle.

Tämä taikashow alkoi kyyhkysten ilmestymisellä valkoisesta liinasta ja seuraavana vuonna niiden katoamisella. Sitten oli kukkien taikomista ja muumien ilmestymisiä ja Haisulin jahtaamista, oli "oikeaa" haisulia ja "reppuhaisulia". Yhtenä vuotena oli Niiskun postitykkiä, ja oli lentohärveliä, hattivattien sähköisyyttä, Mörkön kylmyyttä, muumipapan ja -mamman tanssia, eli kaikki muumielementit olivat vahvasti ja aidosti läsnä ja sinä vuonna show alkoi Tiuhdin ja Viuhdin kuulutuksella, emman siivoamisella, ja "häkkilaitteeseen" ilmestyi herra Taikuri.

Taustalla soi Anttilan Muumimusiikit, jotka sopivat hyvin. Näytökset olivat aivan loistavia, jos jotain haluaa kaivaa, volyymi oli joskus liian kovalla, ja reppuhaisulin metsästys oli lapsista mukavaa, mutta aikuinen oppi homman jo yhtenä vuotena.

Musiikkikavalkadeja oli myös, yhtenä vuotena oli Muumipapan nuoruuskarkelot, minusta aika hyvin toteutettu. Siinä oli taisi olla Hosuli, Sosuli, Juksu, Fredrikssson ja Drontti-Edvard, ainakin laulun sanoissa

Viimeiseksi taisi jäädä se show, jossa oli hillittömän suuri kukka, joka tuli haisulin taikasauvan heilutuksesta. Kukka mörisi omat laulut, ja oli ihan sympaattinen. Nuuskamuikkunen oli siinä ns. juontaja tai päälaulaja.

Muumimaa sittemmin uusi Emmateatterin ja näytelmien rakenne muuttui valmiiksi äänitetyiksi, enkä ole paikalla käynyt, taikashowt loppuivat, ja omat käyntini saarelle ovat myös loppuneet, aikanasa kutakin.

Voin kyllä suositella Muumimaata kohteeksi käydä, muumitalo, ja hemulin talo ovat olleet alusta saakka. Mörön talo, Niiskun verstas, teatteri ja Mörön talo ovat uusittu samoin kun labyrintti. Tietenkin alkuperäiset saavat satumaisen muiston. Alkuperäistä on vielä Muumipapan laiva, ja uimahuone, Nipsun talo, mutta Paloasema, vankila ovat uusia, vanha purettiin.

Yllätysten talo oli myös oiva kohde, siellä oli kalteva lattia, pimeä hattivattiluola ja myös vitriininäyttely, samoin hienoa oli alkuperäinen muumijuna alkuperäisin pysäkein.

Yllätysten talo on poissa muumikäytöstä, lienee toimistona nykyisin, ja junassa en ole enää ollut. Lisää on tullut Kailoon hattivattien luola ja Mörön jääseinä, josta kuulemma oli jäähdytys viime kesänä poissa (ainakin jonain hetkenä), Mörön, riippusiltakin lienee uusittu ja uusi labyrintti on tullut puretun tilalle.

Ufo tuli jonain vuonna, ja sitten se oli tutkimusaluksena, nyt se lienee muumielämänsä päässä.

Muumimaailma on sillä tavalla parantanut, että aivan ensimmäisinä vuosina ei ollut kiveyksiä, ja lastenvaunut eivät menneet kovinkaan liukkaasti. Nyt on kiveykset, kaupat ja ruokapaikat, edistystä toisen mielestä, toisen mielestä takapakkia.
-


Tässä Kailosta kartta. Aidattu alue on Muumimaata, uusi teatteri on jo rakennettu.

Kun kävimme siellä muutakin kuin suunnistamassa, oli vain vanha teatteri ja sisäänpääsy tapahtui rastin 5 läheltä.

Rasti 2 muuten oli Muumipapan laivan sisäänpääsysillan alla, luulin, että se on laivassa, joten pieni haku tuli, myös rastia 4 jouduin hakemaan, koska se on raunio, jota peittää osittain pensas ja on lippu oli noin 1,5 metriä maanpinnan alla, ja maanalainen osa ei ollut niin iso kuin raunio, joka siis oli vain jäännös vanhaa kivijalkaa.

Tässä kartassa on jo uusi Emmateatteri, mutta on vielä vanha Nyytin polun lähtö ja se luola, josta joskus kipattiin vettä alas, ja on vanhat rakennelmat, nyt yli puolet on uusittu ja kohtahan Muumimaa on toiminut jo 20 vuotta, eli ensimmäiset nuoret vieraat ovat jo saavuttaneet täysi-ikäisyyden jo muutamia vuosia sitten.
--
2011
Emmateatteri
: Vareksen nuoruustango pyörii. Olin katsomassa ennakon (TS:n kestotilaajaetu) ja odotan (muiden) arvosteluja. Jukka Rasila oli pääosassa ok, K-P Toivosen ohjaus ok, mutta kepeys puuttui ja liikaa oli huumoria navan alta, ja joka vitsiä toistettiin niin kauan, että se väljähtyi, en kyllä noteraa kirjaakaan Varesten parhaimmistoon. Sivuhenkilöinä Pataässä ja Alpakka olivat liian irrallisia, eivätkä edes hauskoja. Mutta ihmiset nauroivat ja taputtivat tosi paljon, ja tuntui että minä-itse olen väärällä "planeetalla".

Muumimaailma 2011: Olin ennakossa (Radiosata Muumibingo-etu) myös. Näytelmänä Suuri valokuvauskilpailu, jossa oli kepeyttä, vain musiikkia ja uutena skriini, jossa tekstit, mainostetaan mykkädraamana. Kesän teemana on Taitelijat Muumilaaksossa, voit katsoa pohjaksi sen piirretyn jakson, jossa on myös maininta valokuvauskilpailusta. Talo oli paikoillaan, ja laiva, meressä uimahuoneen vieressä likosi edelleen vihreä Drontti. Ilkivallan seurauksia korjailtiin, mutta ovet avataan normaalisti kesäkuussa. Katsoi youtubessa vanhoja pätkiä Muumimaasta, niin täytyy sanoa, että hahmot ovat paremmin toteutettuja nyt.

2012: Pikaisen analyysin mukaan (kurkkimista rannasta ja aidan takaa=) kukkia olisi tulossa paikalle entistä enemmän. Muumipapan laivassa saattaa olla jotain uutta. Rannasta katsoen se voisi olla liukumäki. Drontti likoaa edelleen hyvävoimaisena rannassa. Merentutkimusalus lienee poistunut Muumimaailmasta.


ja loppuun vielä Väskin kartta ja Väski-asiaa


Tässä Väskin kartta vuodelta 1998-2001. Väski on Muumimaahan liittyvä saari, jossa kesäisin on toimintaa eli laivalla pääsee sinne jotakin rahasummaa vastaan ja saaressa on toimintaa. En ole käynyt aikoihin saaressa miltei kymmeneen vuoteen.

Silloin kun kävimme, matkustimme siipirataslaivalla Naantalista ja vesibussilla takaisin Kailoon, missä on Muumimaa.

Saaressa oli suunnistusradan lisäksi silloin merirosvolinnake (rastin 4-5 välillä), jossa oli muutama näytelmä päivässä merirosvoteemalla, katsomona oli pelkkä kalliosysteemi, johon oli viritetty lautoja.

Sitten oli perinnekylä lähellä kuutosrastia.

Väskissä on toimintaa laajennettu ja nykyisin laiva lähtee Kailon laiturin vierestä, ja siellä filmattiin jotain seikkailujuttua, jossa Kana oli juontajana.

***
2013 Teema on Jättikurpitsa. Muumitalon edessä on lasikuidusta tai muusta materiaalista tehty valtava oranssinvärinen "kurpitsa". Asiasta tulee mieleen muumipiirrettyjakso Jättikurpitsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)