torstai 14. toukokuuta 2020

Carl Magnus Palm: Abba


Carl Magnus Palm: Abba, alkuteos Abba - The Story, Berättelsen om supergruppen 2008, suomentaja Livia Hekanaho, Like 2009, 444 sivua.

Tämä on kirja Abba-yhtyeestä sen jäsenistä ja tarinasta.

Ruotsalaisyhtye Abba voitti vuoden 1974 Euroviisut Englannin Brightonissa kappaleella Waterloo. Katsoin nuo kisat, ja yhtye aiheutti kohua, ja iloa, mutta voitti. Yhtyeen muodosti kaksi miestä ja naista Björn Ulvaeus ja Agnetha Fältskog sekä Benny Andersson ja Anni-Frid Lyngstad. Björn ja Agnetha olivat avioliitossa, Benny ja Frida avoliitossa, mutta menivät myöhemmin naimisiin. Molemmat liitot päättyivät eroon, ja Abba hajosi tai jäi tauolle vuonna 1982.

Yhtye säilytti suosionsa, ja monia kokoelmalevyjä julkaistiin, mutta bändi ei ole palannut yhteen.


Yhtyeellä oli vankka kuulijakunta, ja tuosta kuvasta näkyy yhtyeen vahvuus, eli Agnetha ja Frida, jotka olivat erinomaisia laulajia.

Biiseistä vastasivat pääosin Benny ja Björn.

Carl Magnus Palmin (s.1965) Abba-teos alkaa 12.2.2005  Mamma Mia -musikaalin Tukholman ensi-iltaesityksestä, jossa yhtyeen kolme jäsentä Björn Ulvaeus, Benny Andersson ja Anni-Frid Lyngstad ovat saapuneet, ja aprikoidaan tuleeko Agnetha Fältskog paikalle. Agnetha tuli, mutta julkisuutta vältellen.

Teoksessa kerrotaan kunkin jäsenen taustasta, ja myös miehestä yhtyeen takana eli manageri Stikkan Anderssonista, joka myös sanoitti Abban kappaleita. Stikkan oli vanhin viidesta abbalaisesta. Stikkan syntyi 1931  ja ponnisti köyhyydestä, eikä ollut mahdollisuutta käydä oppikoulua, vaan tienasi rahaa juoksupoikana. Stikkan meni naimisiin, ja hankki kansakouluopettajan työn. Köyhä äiti oli ostanut Stikkanille levysoittimen ja myöhemmin kitaran. Stikkan oli ideoita täynnä, ja perusti levy-yhtiön Polar Music, joka kiinnnitti Hootenanny Singers, jossa vaikutti Björn Ulvaeus.

Björn Ulvaeus oli syntynyt 1945 Göteborgissa. Björnin isä oli kirjastossa töissä, mutta ryhtyi yrittäjäksi, ja konkurssin jälkeen perhe oli köyhä. Björn sai kuitenkin kitaran, ja hän innostui Elviksen ja Paul Ankan musiikista.

Benny Andersson syntyi Tukholmassa 1946, perheessä isoisä Efraim oli haitaritaituri, ja Benny esiintyi perhetriossa jo nuorena. Benny oli Hepstarsissa, ja tapasi Björnin vuonna 1966.

Anni-Frid Lyngstadin lapsuus oli vaikea. Hän syntyi 1945 Pohjois-Norjassa, ja isoäiti kasvatti hänet Ruotsissa. Anni-Frid menestyi koulussa, ja osallistui kykykilpailuihin, mei naimisiin ja sai kaksi lasta, mutta ei jäänyt kotiäidiksi, vaan musiikkiuralle. Anni-Frid osallistui Melodifestivaleniin vuonna 1969, mutta ei valittu Euroviisuihin.

Agnetha Fältskog syntyi 1950 ja  isä kirjoitti ja revyyitä ja esiintyi. Agnetha oli lahjakas musiikaalisesti ja meni nuorena töihin. Hän tapasi Björnin jo vuonna 1968, mutta oli silloin kihloissa, kihlaus purkautui.

Björn ja Benny ystävystyivät yhtyeidensä välityksellä ja alkoivat tehdä musiikkia. Stikkan oli mukana. Muutamaan vuotta myöhemmin Björn ja Agnetha sekä Benny ja Frida seurustelivat, ja perustuvat ensin Fest Folk -yhtyeen ja sitten nimellä Björn&Benny, Agnetha&Anni-Frid. Melodifestivalenissa 1973 kvartetti ei selvinnyt Euroviisuihin, ja Agnetha oli raskaana ja sai kevätvauvan. Seuraavana vuonna Stikkan nimesi kvartetin ABBAksi ja Waterloolla valloitettiin Euroviisut.

Waterloo nousi listojen kärkeen, mutta Euroviisuvoitto olisi voinut olla Waterloo. Tiedämme, että Abba nousi maailmalaajuiseksi kvartetiksi, mutta se oli kovan työn tulosta. Englantia oli vaikea valloittaa, mutta Australia viehättyi bändistä.

Kirjasta tulee ilmi musiikillinen maailma ennen. Ruotsissa oli sodan jälkeen paljon kesäkiertueita kansanpuistoissa. Kykykilpailuja oli paljon ainakin 1960-luvulla. Elvis löi läpi, ja myös Ruotsissa Presleytä kuunneltiin. Levysoittimia oli, muttei C-kasettia. Matkailu ulkomaille oli vähäistä, ja maailma oli Kylmän sodan jakama. 1960-luvun lopulla Vietnamin sota nosti opiskelijamellakoita, ja edistyksellinen musiikki oli nuorison mieleen ja proge, joka oli Ruotsissa osin edistyksellisytä. Abba ei ollut edistyksellistä, eikä progea. Abballa oli vastustajansa jo Ruotsissakin. Stikkan antoi haastatteluissaan kärkeviä lausuntoja, jotka tuolloin herättivät "pahaa vertaa". Myöhemmin rahantekoa ei katsottu Ruotsissa hyvällä.

Läpilyöntiin ei ollut paikallisradioita, internettiä, eikä youtubea. Levyjä myytiin, mutta myös paljon single-levyjä jossa oli kaksi kappaletta A- ja B-puoli.

Abba teki töitä ja  kehittyi, ja Mamma Mia oli hitti, jossa "tytöt" laulavat, eikä kuten ennen, että tytöt ja pojat laulavat yhtä paljon. Mamma Mia oli yhtyeen kolmannella LP:llä ABBA. Yhtye suuntasi Australiaan, tv-ohjelmiin, ja studiokeikkoihin. Mamma Mia nousi ykköseksi myös briteissä. Hittejä pukkasi jatkossakin Dancing Queen, Fernando,..

Agnethalla ja Björnillä oli pieni lapsi, ja pian toinenkin, se haittasi matkustamista. Agnetha kirjan mukaan kärsi eniten matkustamisesta, lentämisestä, hotelliin lukittautumisesta faneilta piiloon, ja lapsista erossaolosta.

Knowing You, Knowing Me oli iso hitti ja oli Arrival -albumilla, missä ovat myös Money Money, Money ja aiemmin mainittu Dancing Queen. Abban jäsenten yksityisyys oli yhä vähäisempää, ja sillä oli haitallisia seurauksia.

Vuoden 1977 kiertue oli menestys etenkin Australiassa, samana vuonna oli leffa. The Album levy pukattiin ulos ja levyllä oli hittejä taas: The Name of the Game ja Take a Chance on Me. Agnetha ei pitänyt kiertue-elämästä, ja ainakin lehtijuttujen mukaan tyttöjen välit olisivat olleet ajoittain kireät.

Abba oli nousukiidossa, ja muuttui enemmän diskotyyliseksi. Parien rauhainen rivitaloelo Sollentunassa ei ollut mahdollista, ja paineet kasvoivat. Ruotsi 1970-luvulla oli verottajan paratiisi, joka ajoi ruotsalaisia veroparatiiseihin Björn Borg ja Ingemar Stenmark etunenässä.. Stikkan vihjaili tästä, ja asia sai kielteistä huomiota.

ABBA pyrki USA:n markkinoille, ja he tekivät kiertueen Kanadassa ja Usassa, ja tähtäsivät myös Etelä-Amerikkaan espanjankielisellä albumilla. Agnetha  välitti lapsistaan ja kärsi erosta lapsistaan. Esikoinen aloitti koulun 1980, ja Agnetha halusi olla kotona.

Björnin ja Agnethan avioliitto veteli viimeisiään, kun Benny ja Frida menivät naimisiin, mutta ero tuli kuitenkin jo 1981 Yhtyeen taival alkoi olla taputeltu, ja 1982 yhtye jäi tauolle. Tytöt pyrkivät soolouralle, ja pojat kirjoittivat Chess-musikaalin...

Yhtyeen viimeinen kiertue suuntautui Japaniin.

Mamma Mia -musikaalin Ruotsin ensi-iltaa vietettiin 2005, mistä tämä tarina alkoi. Maama Mia on siirretty myös filmiksi, joka oli hyvin suosittu.

Muitakin filmejä on tehty. Abba kiinnostaa.

Paluuhuhuja on ollut ajoittain, jopa vuonna 2020, mutta paluuaikeet ovat hautautuneet koronaanAbba oli värikäs yhtye, joka on ollut Suomessa aina suosittu. Kakkosalbumia Waterloo'ta myytiin Suomessa 25000, eli kultalevyn verran. Abba saalisti Suomesta kymmenkunta kultalevyä, ja seitsemän platinalevyä.

Abban kokoelmalevy Gold on myynyt  tuplaplatinaa 145 962 kpl:n myynnillä. Arrival -albumi on myydyin  "ei kokoelma" -albumi Suomessa, sitä on myyty 86 420 kpl.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)