torstai 16. huhtikuuta 2015

Hauras Hector on puolen vuosisadan tähti


Hector on julkaissut albumin Hauras. Albumilla on biisissä Huhtikuu (Julma kuu) Hector laulaa: Huhtikuu on kuukausi julmin

Ensiksi tätä mieltä oli T.S Eliot runossaan Autio maa vuodelta 1922. Runossa on 434 riviä ja runo loppuu sanskriittiin, jonka taitaja Eliot oli, runo on luonnollisesti englanniksi

Runo alkaa:
Huhtikuu on kuukausista julmin, se työntää
sireenejä kuolleesta maasta, sekoittaa
muiston ja pyyteen, kiihoittaa
uneliaita juuria kevätsateella.
Talvi pitää meidät lämpiminä, kietomalla
maan lumeen ja unohdukseen, kätkemällä
elämän hivenen kuiviin juurikyhmyihin


Huhtikuun 20:s päivä 1948 syntynyt Heikki Hector Harma laulaa samasta teemasta eri sanoin:
Huhtikuu on kuukausi julmin
se haavat avoimina märkineen paljastaa …


Kappale ei ole 434 riviä pitkä eikä pääty sanskriittiin, siinä on vain 16 riviä ja loppuu
Tule tänne rakkaani, tule läpi tämän hullun kuun/
ole tässä luonani kohta herätämme saarnipuun.


Hector on saanut neljä platinalevyä ja 1970-luvulta kaksi timanttilevyä ja näiden lisäksi kymmenen kultalevyä. Levy Hauras on myynyt platinaa, joka on harvinaista vuonna 2015, jolloin netistä ladataan musiikkia maksusta ja maksutta. Tällä levyllä Hector laulaa sanoituksensa Lainaa vain, jonka on levyttänyt myös Maarit.

T.S Eliot (s. 1888) ei tiettävästi levyttänyt, mutta sai Nobelilta kirjallisuuden stipendin vuonna 1948 ja kuoli vuonna 1965, jona vuonna Hector jo lauloi ensimmäistä hittiään Palkkasoturi.

Alas kirjaan niitä levyjä ja tunnelmia, mitä minulla on Hectorin musiikista. Bloggauksen kirjoitan itselleni kokoomaksi, mutta menee kiinnostuneille myös internettiin. Kaikki äänitteet , joista alla on kuva, olen ostanut ja omistan, minulla on muutamia vinyylejä, joista eiole kuvaa, kansi ei mahdu skanneriin.
20X Hector -kokoelmalla on vanhoja kappaleita, mutta ei Palkkasoturia. Koskettava käännösbiisi Kuinka voit väittää avaa levyn, levyllä on kappaleita 1980-luvulle asti


Hectorin ensimmäinen levy oli Nostalgia (1972), jossa biisi Nostalgia osa 1 ja 2, ja lisäksi loistavat Yksinäinen tinasotamies, käännösbiidi Sadepäivälaulu, Heinäpellolla, Karnevaalit, Mandoliinimies, Aamukahvit, Poissaoloa ja Syyskuu. Minulla ei ole tätä levyä, mutta biisit olen kuullut.Herra Mirandos ( 1973)  möi timanttia ja myynti kappaleina 71600, yllä omistamani kasetin kansi. Luultavasti albumi yksi parhaimmista Hectorin tuotoksista ja se sisältää yhden suurimmista Hectorin hiteistä eli Lumi teki enkelin eteiseen. Asvalttiprinssi on edelleen sanoiltaan ajankohtainen. Muita biisejä on Ekhnaton rakastui aurinkoon (muistaakseni prologi, missä "puhutaan" ja musiikkia taustalla), Mystalgia, Olet lehdetön puu, Atlantis, Meiran laulu, Sisämaan retki.
Hectorock I (1974), myynti  87100 kpl, jotka tuottivat timanttilevyn, ja jonka kasetin ja remasteroidun CD:n kuvat on skannattu tähän.

Tämä on levy, jota olen kuunnellut todella paljon, Turun kaupungin kirjaston musiikkikirjastossakin oppikouluaikanani. Biisejä on 13, joista neljä on käännösbiisiä. Minusta levyn parhaat biisit ovat kuitenkin Hectorin omaa tuotantoa eli Sarjakuva-rock, Ake, Make, Pera ja Mä, avausraita Coctail-sukupolven Satyricon, Jatkuvuus, Imet piipustasi taivaat, Elän läpi filtterin. LP:n ja kasetin kakkospuolen avasi nuorena naurattanut prologi Löysät ajat, lisäksi levyllä on 1962/Oodi varjoille. Käännösbiisejä ovat Sudenkorento, Laura sua kauheesti kaipaan, Takataan Roos sekä Perjantai on mielessäin.
Liisa pien (1975) on albumi, jonka "löysin" vasta aikuisena. Levyn ehdoton helmi on yli seitsemän minuuttinen Liisa pien, jonka mies on Odd Fellow ja joka itse on ruskee kiintee ladylike, mutta onko kaikki kunnosa. Muutenkin levy on hyvä, levyllä on seitsemän biisiä, joista "vain" kolme on Hectorin omaa.

Hotelli Hannikainen (1976) sisältää yhden Hectorin soitetuimmista biiseistä eli Hannikaisen baarin, jossa sanojen mukaan juotiin olutta alaikäisenä.


H.E.C. (1977) levyn, kuten Hoteli Hannikaisen olen omistanut vain "vinyylinä". Tämä on hyvä albumi, erityisesti pidän kappaleesta Ero, sekä ratkiriemukkaasta rallista Rope ja Kake 77', jossa laulanee Holle Holopainen. Levyllä on myös vahva Soudan pois, yhteiskunnallista sanomaa sisältävä muuttobiisi.

Kadonneet lapset (myynyt kultaa, 1978) omistan tämän kasettina. Tämä levy on hyvä, vaikka sisältää neljä käännösbiisiä. Kadonneet lapset on myös käännösbiisi, jossa juurettomuus, työttömyys ja maaltamuutto on käsitelty traagisella tavalla. Ei mittään työttömän arkiviisu on "kansansävelmä". Koko albumilla on oma yhteiskunnallinen teemansa.


Ruusuportti (1979) on levy, jonka teossa on ollut mukana Tommy Taberman, ja lauletaan Dan Andersonin "käännösrunoja.
Minusta Joululaulu Finnmarkenissa ja Jungman Jansson ovat parhaita, mutta en erityisesti pidä tästä albumista.Linnut, linnut (1980) albumi sisältää 11 biisiä, joista 9 on Hectorin omaa. Minusta paras biisi on Koko Hela maailma, mutta myös Linnut, Linnut, Vaunu vailla kuljettajaa, Kesäyllätys ovat hyviä. Käännösralli Viikonloppusammakko naurattaa kerran. Lumi teki enkelin eteiseen biisistä on minusta uusi hyvä versio.Eurooppa (1981) levystä pidän paljon, siinä on 8 biisiä, joista käännösbiisi on Sydänten kaatopaikka. Eurooppa on hyvä, Woyzeck on loistava, samoin kuin Omassa kotona, päättöraidasta Uni8? pidän myös erityisen paljon.Hyvää yötä Bambi 1982 oli aikaansa edellä ja nostaisin sen kaikesta rosoisuudestaan huolimatta hyvien Hector-albumien joukkoon miltei paremmaksi kuin edellä esitelty Eurooppa.

Hyvää yötä Bambi -albumilla on ominaisuus, joka on monessa ns. hyvässä albumissa, siinä ei ole varsinaista ykköshittiä eikä ykkös-shittiä, jonka kuuleminen ensin kiinnostaa, mutta lopulta ärsyttää. Radiosoitossa hittikin voidaan "jalostaa" shitiksi. Tällä albumilla ei ole sellaista biisiä, tämä on hyvä kokonaisuus.

Hyvää yötä bambilla on monia hyviä biisejä kuten Mistä kymysys?, missä lauletaan mm. Anni Swanista ja  Ollin kartanosta, lieneekö pohjana ollut Swanin Ollin oppivuodet ja biisissä lienee muitakin Swanin tarinoita, Kultainen noutaja on hyvä biisi, kuten myös Tuli kaapista karhu ja sitten humoristinen Piironkinjalka

B-puolella on biisit Atresia, Krotiilit pois Niilistä, My Life, joka on Hectorin levyillä poikkeus, se lauletaan englanniksi, mutta kaikki levyn biisit ovat Hectorin tekemiä, yleensä Hector laittoi yhden tai pari käännösbiisiä eli ulkomainen sävel, ja hänen sanat kuten Hectorock I:llä Sudenkorento, Laura sua kauheesti kaipaan sekä Takataan Roos, mitkä olivat aika hyvin käännettyjä ja Hyvää yötä Bambi- levyn päättää loistava 6.34 kestävä Valtiaat.

Hectorock II (1985) albumin kymmenestä biisistä on kahdeksan omaa. Varpunen jouluaamuna on Otto Kotilaisen sävellys ja Topeliuksen sanoitus. Nuorena (nuorempana) nauratti Niin monta demarii biisi "bemarii ja niissä niin monta demarii", 1980-luku oli nousukauden aikaa ennen 1990-luvun lamaa. Muuten en nosta albumia kovin korkealle, mutta avausraita Jäävalssin jälkeen on hyvä.Nuku idiootti 1987, joka möi kultaa kolahti vuonna 1987, Nuku idiootti on kakkospuolen kakkos biisi, levyn avaa Kadonneitten lasten marssi, ykköspuolen kakkonen on loistava Sota on kaunis. Luonasi on hyvä biisi. Suurenmoinen tyttö on minusta erinomainen.Varjot ja lakanat 1988, möi 56200, minulla on molemmat versiot CD ja kasetti, ja olen kuunnellut molempia versioita. Tämä on yksi parhaista Hectorin levyistä.
Varjot ja lakanat albumin avaa Olen nielaissut kuun, sitä seuraa loistavat Ota yhteyttä apinaan ja Missä olet lady Jane. Seinästä seinään on "ruma" biisi. Pidän myös kakkospuolen biiseistä Timantti ja ruoste, Mulla ei oo rahaa, Uushiljaisuus ja etenkin loistavasta Pianomiehestä.

Yhtenä iltana (1990) möi platinaa, minulla on ollut tämä vinyylilevynä. Nimibiisi Yhtenä iltana on minusta hyvä, kuten Halvat pelit ja Älä tee sitä sekä Markan valheet. En erityisemmin pidä suurista hiteistä Juodaan viinaa enkä Lou Reed käännöksestä Seisovaa ilmaa.In concert 1966–1991, vuodelta 1992 on myynyt kultaa, on hyvä äänite, sillä se luo kuvan koko Hectorin urasta. Avausraita on Palkkasoturi ja meno jatkuu Mandoliinimiehellä. Harvemmin kuultuja ovat Kuningatar, Paratiisilinnut. Levy päättyy Hectorin "viisauteen" Näin on.


Ensilumi tulee kuudelta ( 1992) on myynyt myös kultaa. Tämän levyn ehdoton helmi on Nukkuva stadi, josta erityisesti pidän. Kasettia  soitettiin kotonamme, ja nuorempi ikäkaarti piti kappaleessa esiintyvästä kuorma-auton äänestä. Stadin paikat esitellään hyvin


Salaisuuksien talo (1994) on myynyt kultaa. Kasetin kakkosraitana on Kantelettaren "runo" Velisurmaaja

Velisurmaaja
“Mistäs tulet, kustas tulet,
Poikani iloinen?”—
“Meren rannalta, meren rannalta,
Äitini kultainen.” ...
Avausraidasta Viimeinen unelma pidän paljon.


Hetorin Hidas (199) levy oli muutamasta hitistä huolimatta minusta alaspäin menoa. Minusta levyn helmi on biisi Hän on mun nainen.

Hectorilta ilmestyi vuonna 2001 Helismaan pikajuna. Minulla on levy, mutta en erityisemmin pidä siitä.

Hectorilta on ilmestynyt paljon (liikaa?) kokoelmia. Kokoelmien hyvä puoli on se, että eräät loistobiisit eivät löydy albumeilta kuten Suomi Neito.

KokoelmatLauluja rakastamisen vaikeudesta (1988)
Minulla on kasetti, jossa biisit Lola, Päästä minut pahasta, Koko hela maailma, mustasukkainen, Tuulisina öinä, Lasikevät/Surullinen Liisa sekä B-puolella: Tunniksi Luokseni jää, Ero, Nainen yksin on, Woyzeck, ja Kaikki tahtoo rakastaa. Tunniksi luokseni jää on minusta Hectorin parhaita biisejä.


Loveklassikot - Ne parhaat (1989)
Kasetissa 1 on Kuningatar-biisi, jota ei aiemmissa albumeissa ole ollut. Hyvä biisi, luultavasti käännösbiisi, mutta ei ainakaan kokonaan Hectorin käsialaa samoin kuin Kuinka voit väittää.
Kasetissa 2 on Soudan pois, Tunniksi luokseni jää, Kadonneet lapset, ja muutaman kerran kuultuna hauska Monofilharmoonikko, joka kasvaa hyvin.
Hector I – 12 Alkuperäistä (1992) 
Tämä kasetti on merkittävä, koska se sisältää hauskan kokeellisen käännösbiisin Panaanilaulun sekä Suomi-neidon. Lisäksi on paljon alkupään biisejä, Nostalgia osa 1, Yksinäinen tinasotamies, Syykuu ja Lapsuuden loppu.
Singlet 1975–78 (CD, 1996) sisältää hyviä biisejä kuten Kuinka voit väittää, Pikku Juulia ja Soudan pois.Hector 60v-Juhlatupla (2007).

DVD on myös omistuksessani. Siihen kuuluu kaksi DVD:tä, jossa toisessa on vanhoja arkistojen aarteita, kuten "musiikkivideo" Palkkapotilas, Cumuluksen Beatles-potpuri ja monia Iltatähden "musiikkivideoita", Lumi teki enkelin eteiseen, Ake, Make, pera ja mä, Syksyn Sävel kilpailussa 17 725 ääntä saalistanut Lapsuuden loppu, loistava Piirongin jalka. Sitten on "live-tv-taltiointeja" paljon esim. Mistä on kymysys ja 1994 nauhoitettu Viimeinen unelma.

Konsertti DVD:n aloittaa Tommy Taberman, tuo alykkö ja lyyrinen runoilija. Ykkös DVD:llä on  24 biisiä. Kari Tapio laulaa Hectorin tekemän biisin Paalupaikka, Maarit Hectorin sanoittaman Lainaa vain, Freeman laulaa säveltämänsä ja Hectorin sanoittaman Ajetaan me Tandemilla. Pave Maijanen laulaa Poika soittaa rumpuja.

Biisilistan lopussa ovat rakastetut Lumi teki enkelin eteiseen sekä Ake, Make, Pera ja Mä.

31.3.2016
Huhutaan, että Hector olisi Vain elämää ohjelman vitoskaudella, muita olisivat Suvi Teräsniska, Mikael Gabriel, tieto on peräisin Seiskasta ja muut ovat Mikko Kuustonen, Mikael Gabriel, Anna Puu ja Chisu.

16.9.2016
Vain elämää 5 alkoi ja Lauri Tähkän päivänä Hector esitti biisin Tyttörukka.

7.10.2015
Hectorin päivänä Chisu lauloi muokkaamansa Asvalttiprinssin, Suvi Teräsniska herkensi kaikki esittämällä Yhtenä iltana, Lauri Tähkä esitti Tuulisina öinä.
Iltasession avasi Anna Puu biisillä Kuunnellaan vain taivasta, Mikael Gabriel muunsi hienosti biisin Lumi teki enkelin eteiseen. Mikko Kuustonen oli päivän paras ja minusta koko kattauksen kovin hän esitti rujon Eurooppa -levyn biisin Woyzeck. Hector duetoi kuitenkin Suvin kanssa.
21.10.2016
Hector tulkitsi hyvin Mikko Kuustosen päivänä Aurooran. Minulla on Kuustosen levyjä ainakin 4 ja kokoelma. Lempibiisiäni Haukka ja hiljainen poika, ei kukaan esittänyt Mikon päivänä.
4.11.2016
Duettopäivä Hector esitti Anna Puun kanssa Palkkasoturin.

Hector on kirjoittanut muistelmat teokseen Asfalttihippi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)