tiistai 24. helmikuuta 2015

Periferian palvelutHirvensalon saaressa  on asukkaita ainakin 8000 saattaa olla jopa yli 10 000, eli enemmän kuin monessa Suomen kunnassa.

Koska Hirvensalo on saari, josta on silta Satavan saareen, ja josta on yhteys Kakskerran saareen ja niin ainakin tällä alueella on jo yli 10 000 asukasta (2013 lopussa 9948 asukasta, ja Hirvensaloon rakennetaan jatkuvasti), näille yli 10 000 ihmisille voisi järjestää myös palveluja.

Kun muutimme vuonna 1991 Hirvesaloon, kirjasto oli, mutta ei ollut Apteekkia, oli pankki ja posti, nyt ei ole pankkia, posti on R-kioskissa. Äitiysneuvola siirrettiin keskustaan, lasten neuvola on edelleen Hirvensalossa. Kirjasto on edelleenkin täällä.

Kun muutimme vuoden 1968 lopussa Satavaan, Kakskerrassa oli kansakoulu ja sen yhteydessä kirjasto, saaressa oli kioskeja ja kävi kauppa-auto.

Kioskeja ei ole enää eikä kauppa-autokaan käy. Satavassa on kyläkauppa.

Ylläoleva tarkoittaa sitä, että asukasmäärän kasvaessa palvelut ovat vähentyneet, eivätkä lisäntyneet.

Vanha Kakskerran koulu purettiin homeongelman vuoksi. Uutta ei ole rakennettu, eikä edes suunniteltu. Koulun yhteydessä oli aikoinaan kirjasto, mitään kirjastoakaan ei ole.

Väestötietojärjestelmän mukaan (2012) alle 10000 asukkaan kuntia olivat esimerkiksi Sodankylä, Hanko, Kauniainen, Keminmaa, Kemijärvi ja Kemiönsaari. Tammikuun 2015 tilastojen mukaan, aakkosjärjestykseesä ensimmäinen alle kymmenentuhannen asukkaan kunta on Alavieska 2691 asukasta. Turun naapurikunnassa Aurassa on asukkaita 3981, Maskussa on asukkaita 9765, Mynämäellä 7915, Pöytyällä 8621, Ruskolla 6041, Sauvossa 2998, aakkosten toiseksi viimeisessä kunnassa eli Ähtärissäkin asukkaita on 6176 asukasta.

Eli olisi kohtuullista, että
A. Hirvensaloon rakennettaisiin jo vuosikymmenen ajan suunniteltu Syvälahden yläkoulu, nyt lapset käyvät keskustassa alakoulun jälkeen koulunsa
B. Satava-Kakskerran alueelle saataisiin alakoulu ja päivähoitopaikkoja
C. Rakennettaisiin toinen silta saarilta mantereelle ja laitetaan liikenneasiat kuntoon.

Oma työmatkani on 9 km, jos käytän autoa ruuhka-aikana, kolmen kilometrin matka Hirvensalon saaresta pois voi kestää yli puoli tuntia.

Kaikki Hirvensalon, Satavan ja Kakskerran asukkaat joutuvat ajamaan Hirvensalon siltaa pisin Majakkarantaan, sillä Kakskerrasta on maantieyhteys vain Satavaan, josta on silta vain Hirvensaloon.

Hienoa on, että Hirvensalossa on
1. Kaksi alakoulua
2. Hammashoitola ja neuvola
3. Apteekki ja kolme ruokakauppaa, R-kioski (jossa posti) sekä mainio Hese

Periferiaa voi siis olla metropolissa

Vaikka  Turku on pikkukaupunki, niin palveluiden kannalta katvealueita ovat myös ehkä Ylimaaria, Jäkärläkin ja Paattinen sekä Tortinmäki.

Suomen mittakaavassa vastaavia isojen kaupunkien laita-alueita on paljon.

Suomessa saa valita asuinpaikkansa vapaasti eli en valita, mutta ihmettelen kuitenkin monien pienten kuntien asukkaiden luuloa, että isoissa kunnissa palvelut ovat "lähellä" ja helposti saatavissa. Ei välttämättä ole, toisaalta jokainen palvelu on suhteellisen lähellä ja saavutettavissa. Puhelimet toimivat ja netissäkin voi asioida.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)