maanantai 2. helmikuuta 2015

Nopeusvalvonta on nokkelaa


Nopeusvalvonta toimii nykyään nopeasti ja nokkelasti. Poliisi parkkeeraa pakettiauton tien viereen ja auton takaosassa on tuulilasissa kamera, joka välähtää, kun ajat ylinopeutta. Sakkolappu tulee postissa kahden viikon sisällä.
Auto ei tunne virka-aikaa vaan on myös iltaisin mittaamassa. Turussa Hirvensalon sillan molemmat puolet ovat yleisiä, ja Satakunnantien Teboilin tienoolla,  auto on joko sininen tai harmaa.

Minulla on nimittäin asiasta henkilökohtaista kokemusta, selvisin 85 euron rikesakolla, koska nopeutta oli vain 3 km/h yli sallitun, eli 58 km/h, sillä 55 km/h olisi mennyt vielä huomautuksella, nopeusrajoitus oli 50 km/h.

Tulin risteykseen ja viereisellä kaistalla oli myös auto, valo välähti. Sakkolapun yhteydessä tuli nettiosoite, johon voi käydä kiistämässä rikkeensä, jolloin asia siirtyy tutkintaan. Kävin "nettipaikassa" pyytämässä valokuvaa, tämän jälkeen soitti poliisi (?), joka sanoi, että tietosuojavaltuutettu on kieltänyt kuvien lähetyksen, mutta voisin mennä katsomaan kuvaa poliisilaitokselle. En katsonut tarpeeelliseksi mennä poliisilaitokselle katsomaan kuvaa.

Soitin tietosuojavaltuutetun toimistoon, he eivät ole antaneet oman ilmoituksensa mukaan tällaisia ohjeita. Laitoin terveiset nettipaikkaan, ja pyysin lähettämään kuvan. Asiasta on yli vuosi, mutta mitään yhteydenottoa ei ole tullut, eikä kuvaakaan.

Joka tapauksessa minusta nopeudenvalvonta ilmiönä on hyvä ja on hienoa, että kamera-autoja on, mutta tämä tapa pysäköidä pientareille ja linja-autopysäkeille ei minusta ole reilu vaan raukkamainen, Hirvensalon sillan molemmin pullin on todella usein auto, joten se ei ole reilua.

Ylinopeudet ovat ongelma, ja olen saanut runsaan kolmenkymmenen vuoden aikana 2 kertaa ylinopeussakot, jotka ovat olleet rikesakkoja. Toisella kertaa ajoin 59 km/h. Yhteiskunnassa on minusta paljon pahempia rikoksia, joita ei juurikaan tutkita ja jos tutkitaan, niin oikeudessa ei riitä näyttö.

Pyrin noudattamaan nopeusrajoituksia ja liikennesääntöjä ja on tosiaan syytäkin sillä samainen nopeusvalvonta-auto on varsin usein vähintään kerran viikossa Hirvensalonpuistotiellä, joko ennen siltaa tai sen jälkeen. Näin auton myös tai ajoin ohi, kun se oli Satakunnantiellä Turkuun päin mentäessä 50 km/h nopeusrajoituksen alueella lähellä Teboilia. Näin auton jo menomatkalla. Ajelin 40:a ja porukka huristeli ohi, luultavasti salama räpsyi. Luultavasti kolmesta sakosta vuoden aikana kortti voi lähteä kuivumaan esimerkiksi kuudeksi viikoksi. Sama pätee jos saa neljät sakot kahden vuoden aikana. Auto on sakottanut myös Tuomaansillan tyvessä, ja pimeään aikaan kamera on räpsytellyt pikavoittoja.

******
Kamera-autoista oli Poliisin sivuilla, linkki ei enää toimi, mutta siellä luki:
" ... Automaattisia nopeusvalvontalaitteita käytetään myös risteys- ja liikennevalovalvonnassa sellaisilla ajoväylillä, joilla perinteistä liikennevalvontaa on vaikea suorittaa. ... Siirrettävin valvontalaittein tapahtuvasta valvonnasta ei ilmoiteta etukäteen. 

Kuljettajan ajaessa ylinopeutta laitteisto antaa kuvauskäskyn. Kuvat ovat digitaalisia ja ne siirretään kiinteästä valvontapisteestä langattomasti Poliisin liikenneturvallisuuskeskukseen. Laitteiston ottamassa valokuvassa näkyy ajoneuvo, rekisteritunnus, kuljettaja ja kuvan tunnistetiedot. Kuvasta mustataan kuljettajan vieressä mahdollisesti oleva henkilö.

Automaattisessa nopeusvalvonnassa ilmitulleiden liikennerikosten esitutkinnassa sovelletaan samoja säädöksiä kuin tieliikenteessä muutenkin. Ennen varsinaista esitutkintaa poliisi lähettää ajoneuvon rekisteriin merkitylle omistajalle tai haltijalle kirjeen, jossa tiedustellaan valvontalaitteiden kuvaaman ajoneuvon kuljettajaa. ...
"

Auton kamerasysteemiä lienee kuvassa nuolen osoittamassa paikassa, olen poistanut rekisterikilven tekstin ja auton merkkiä osoittavat merkinnät ja pienentänyt rajusti kuvaa.


Toisella puolen siltaa oli harmaa nopeusvalvonta-auto.

Nopeusvalvonnan idea on yksinkertainen, kun kamera välähtää, sakko rapsahtaa.

Turun Sanomien (19.1.2015) poliisi on hankkimassa lisää autoja. "Parhaina kuukausina koko automaattivalvonta yhteensä tuottaa yli 30 000 juttua", tämä on siis sata päivässä.

17.4.2015 Turun Sanomissa luki, että Kirkkonummella teholiikennevalvonnan aikana kamera-auton ohi meni 534 autoa, ja kamera räpsähti 131 kertaa eli 24,5 %:ssa ohi ajaneista, eli joka neljäs autoilija sai postia. Jos joku on ajanut aivan perässä kamera ei ehdi räpsähtää. Tämä tarkoittaa minusta sitä, että kamera-auto asetetaan paikkaan, jossa ihmiset ajavat yli sallitun nopeusrajoituksen. Itse ajan nykyisin maksimissaan nopeusmittarin mukaan sallittua nopeusrajoitusta, siinä sitten olen jonon nokkamies, ja auton puskurissa roikutaan, tai rynnitään ohi.

Auto on tosiaan "harvinaisen usein" Hirvensalon sillan jommalla kummalla puolen varsinkin juhlapyhinä ja sunnuntaisin, voi olla arkisinkin, mutta harvemmin ajan autolla silloin.

Viimeiset kyttäyspaikat ovat olleet Kukolantiellä sekä toukokuussa Tuomaansillaan Ikituurin puoleisessa päässä. Minusta ei kovinkaan nerokasta eikä reilua toimintaa.

Uusin ilmiö on, että myös Toyotan pakettiautosta on tehty poliisin kamera-auto, joka kyttää Hirvensalosta tulevia autoja. Kun saarilta on vain yksi silta, on kiva kytätä sillan pielessä.

17.8.2016
Nopeuskyttäys jatkuu, tänään Annitunkadun ja Kukolantien risteyksessä ja viime perjantaina 12.8 Hirvensalon sillanpielessä. Autoa on nähty myös Ykköstiellä Skanssin nurkalla.

14.7.2017
Nopeusvalvonta-auto roikkuu edelleen Hirvensalon sillan molemmin puolin. On niitä muitakin teitä Suomessa!
18.7.2017

Uusin ilmiö on se, että sinisen nopeusvalvonta-auton katolla on "valevilkku, oranssin värinen, joka ei kuitenkaan vilku (ei kuvassa, mutta samanvärinen), auto nähty Turun Satakunnan tien Teboilin maisemissa tänään aamupäivällä!
Tieliikennelain uudistuksessa oli esitetty, että jo 1 km/h:n nopeuden ylityksestä tulisi 50 euron liikennevirhemaksu. Minusta tämä ei ole hyvä esitys, ja kuvaa, minkä mielivallan kohteeksi autoilijat halutaan.
Eihän nopeusvalvonta-auto minusta pysty sakottamaan mopoja, moottoripyöriä, eikä mopoautoja, sillä niissä ei ole etupuolella rekisterikilpiä! Olen oikeasti pohtinut, kuka näitä autoja haluaa lisää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)