torstai 9. lokakuuta 2014

Näivetystauti Turun ForumissaTurun Sanomien mukaan Turun Osuuskauppa on aloittanut yt-neuvottelut Turun torin viereisen Forumin Amarillossa, Rossossa ja Coffee Housessa. Paikat on aikomus sulkea. Ravintolat toimivat yläkuvan rakennuksessa.

Forumissa on monia liiketiloja monessa talossa. Toisessa päässä se rajoittuu Hotelli Hamburger Börsiin, joka lienee TOK:n hotelli, jonka alakerrassa on ravintoloita, TOK:lla on myös muita ravintoloita korttelissa, itse asiassa koko keskusta on täynnä eri konseptilla toimivia hotelleja ja ravintoloita. Wiklundin talossa on hotellihuoneita ja ravintola ja kahvipaikka. Kysymys on siis normaalista kilpailusta. Vaikka olen TOK:n osuuskunnan jäsen, en juurikaan käy kyseisissä suljettavissa ravintoloissa. Suosin korttelin paikoista ainoastaan Heseä, joka tuli Mäkkärin paikalle. Torin vierestä lähtevät bussit laitakaupungille, joten ihmisiä liikkuu päivisin paljonkin Forumin edessä.

Forum-kortteli näivettyi jo aiemmin, mutta sitä yritettiin elvyttää. Noste ei kestänyt vaan Dinsko sekä Hennes&Mauritz toimivat jonkin aikaa uusitussa Forumissa, mutta ovat muuttaneet pois.

Kane Records myös lopetti, suurista toimijoista vain Clas Ohlson enää jatkaa vanhoissa elokuvateatteritiloissa.
Liiketilaa on Forumin sisäosissa paljonkin tyhjänä.

Mistä tämä johtuu?

Ei minusta ainakaan parkkipaikoista, eikä Toriparkista.

Linnankadulla -myös korttelin edessä- on kadun varsilla parkkipaikkoja, lisäksi on entisen Telelaitoksen nykyisen kirjaston edessä ovat parkkialueet. Parkkipaikkoja on ja parkkihalleissa on tilaa, kuten täällä kartoitin

Kysymys on jostain muusta, minusta osa johtuu lamasta, osa siitä, että keskustan vetovoima hiipuu.

Toisaalta parkkipaikat eivät minusta ole edellytys tulla ravintolaan juomaan alkoholia vaan pikemminkin alkoholin juominen estää autolla tulemisen. Tosin Rosso on jonkinmoinen ruokapaikka ja Amarillostakin saanee ruokaa ja Rossosta alkoholia. Coffee Housessa ei liene anniskelulupaa, mutta kahville keskustaan ei tulla autolla. Kahviloita keskustassa on useita.

Kyse jonkin asteisesta nollasummapelistä, eli Turun Keskustassa Hansakortteli ja Yliopistonkadun kävelykatu vetävät asiakkaita, joskin City Anttila lopetti Kivikukkaron talossa. Turussa ylipäätään Länsi-Keskuksen Kodin Ykkösen liiketila on tyhjänä, mutta Mylly ja Skanssi ovat suhteellisen uusia ja vetovoimaisia, uusin kauppakeskittymä on Raision Itäniitynkatu, jossa on nykyisin Budget Sport, Ikea, K-Rauta, Biltema, Kodin Ykkönen, Gigantti, Expert, K-Market ja joitain muita pienempiä toimijoita. Myllyssä taas on S-kaupan ravintoloita ja Arnolds, Leonidas, Hese, kiinalainen ravintola, ja uusi Sushi-paikka. Skanssissa on omat ravintolansa.

Ihmisiä on rajattu määrä, ja raha on nyt tiukalla.
*****
28.12.2014  Turun Sanomissa on oli juttu, jonka mukaan keskustan liiketilojen vuokrat ovat tulleet huomattavasti alaspäin. Siitä huolimatta on tyhjää. Minusta maksakykyiset asiakkaat ovat kauppakeskuksissa autojensa kanssa. Toisaalta kun City-Anttilakin lopetti on taas yksi kauppa vähemmän.
21.4.2015
Tähän kaavaillaan POP-UP -yrityksiä.
2.12.2015
Muutamia yrityksiä on avaamassa.
13.4.2016
Foorumin Hesburger sulkee ovensa 31.5.2016.
19.10.2017
Hotel Hamburger Börs siirtyy pois TOK:ta Scandicille?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)