sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Minä, Wayne RooneyMinä, Wayne Rooney on epäilemättä jalkapalloilija Wayne Rooneyn itsensä kirjoittama kirja, mikä minusta on pelkästään etu, sillä se paljastaa Waynen suhteen jalkapalloon, se on jalka pallossa ja pelikentän ruohon tasolla. Rooney ei leiju yläilmoissa paitsi pukkaustilanteissa. Kirjan englanninkielinen nimi on My Decade in the Premier League. Pääpaino on siis Englannin valioliigassa, Manchester Unitedin joukkueessa ja sen kotikentällä Old Traffordilla. Wayne Rooneyn tekemisten ohella Wayne Rooney kertoo Managerin palautteesta. Manageri on eräs kaikkien aikojen menestyksekkäimpiä seurajoukkueluotseja eli  Sir Alex Ferguson, joka on jo jäänyt eläkkeelle ja ManU:n peli on ollut alamaissa. Kaudelle 2014-2015 vaihdettiin valmentajaa legendaarinen Louis vaan Gaal on aloittanut seurassa, alkuun tuli tappioita, mutta otteet ovat parantuneet ja Rooney ja Manu on noussut jo kolmanneksi.

Wayne Rooney on syntynyt Liverpoolissa syksyllä 1985  ja hän debytoi Evertonin valioliigajoukkueessa 2002. Kirja alkaa hänen siirrostaan vielä suurempaan Manchester Unitediin 2004. Vaikka vuosikymmenessä Rooney voitti ManU:ssa neljä liigamestaruutta, ensimmäisen kaudella 2006-2007, Mestarien liigan voiton  ja seurojen MM-turnauksen voiton vuonna 2008, niin arvostettua Englannin FA-Cupia Rooney ei ole saavuttanut kahdesta loppuottelusta huolimatta. MM-kisat Rooneyltä on mennyt huonosti. 2010 nilkkavamman takia. Vasta Brasiliassa 2014 hän teki ensimmäisen MM-maalinsa. MM-kisoista Rooney kommentoi puolivälieräottelua Portugalia vastaan 2006, Englanti hävisi lopulta rankkareilta, mutta Rooney sai jo aiemmin punaisen kortin.

Kirjan mukaan pääpaino on seurajoukkueen menestyksessä ei MM-kisoissa. Minusta Englanti on MM-kisoissa ollut aina alisuorittaja. Joukkueella on väärä taktiikka, huono maalivahti (Joe Hart viime kisoissa), hitaita pelaajia (seuratasolla loistavat mutta jo ikääntyneet Steven Gerrard, John Barnes, ongelmista kärsinyt Paul Gascoigne, yli-ikäinen Frank Lampard). Minusta Gordon Banks oli Englannin viimeinen maailmanluokan maalivahti, Gary Lineker hyökkääjä ja Bobby Charlton keskikenttämies, puolustajista tulee mieleen Terry Butcher ja Bobby Moore. Toisaalta seurajoukkueet maksavat tähdilleen huippupalkkaa, oman sarjan lisäksi on erilaisia cup-kilpailuja ja Mestarien liiga, joten parhaat mehut puristetaan seurajoukkueen hyväksi. Kesäkuussa MM-kisoissa monella on loukkaantumisia ja kuntokäyrä laskussa. Toisaalta jalkapallo on joukkuepeli, joukkue voittaa maailmanmestaruuden ei yksittäinen pelaaja. Minusta MM-kulta on pelaajalle meriitti, mutta monet hyvät pelaajat eivät koskaan pääse edes MM-kisoihin, ovat pienistä maista kuten esim. Jari Litmanen ja Gareth Bale.

Rooneyn ura Manussa alkoi euro-ottelulla Fenerbachia vastaan. Manu voitti 6 - 2 ja Rooney teki hattutempun. Rooney kertoo kulmikkaaseen tapaansa ensimmäisen kauden tapahtumista. Paluu Evertonin kotikentälle oli vihellysten täyttämä. Lopussa tosin hurrausten, sillä ManU sai selkäänsä. Kaksi ensimmäistä kautta ja mestaruuspokaali jäi haaveksi, mutta kaudella 2006-2007 kaikki natsasi. Christiano Ronaldo oli saanut voimaa ja nopeutta MM-kisojen 2006 jälkeen ja ManU:n peli kulki, Rooney saavutti ensimmäisen Valioliigamestaruutensa.

Rooney arvostaa ja kunnioittaa Manageria eli sir Alex Fergusonia, joka tuntee pelaajansa, mutta on äärimmäisen vaativa ja hänen auktoriteettinsa tuntuu olevan suuri. Haukkumisia kutsutaan föönaukseksi, niitä ei kukaan halua, mutta niitä paljon jaellaan. Rooney kävi itse pyytämässä vapaaksi jäänyttä 10-paitaa, jonka saikin. 10-paita on suuren arvostuksen merkki. Rooney kehuu kaikkia muita pelaajia paitsi ei Liverpoolin Luis Suarezia (nyt kaveri siirtyy Barcelonaan, jota edustaa purukilpailukieltonsa jälkeen).

Rooney kertaa pelikavereitaankin. David Beckham ei pelannut Manussa Rooneyn aikana enää, ja Ruudin eli Ruud van Nistelrooyn ura Manussa oli jo lopussa, mutta Christano Ronaldo oli hankittu joukkueeseen, Rooney kehuu Ronaldon asennetta ja maaleja, myös Louis Saha mainitaan hyvänä hyökkääjänä. Itse asiassa pelikoppijuttuja on paljonkin. Rooneyn pääpaino kirjassa on jalkapallo. Teksti on korutonta, mutta tehokasta sopii junioreillekin. Rooney mainitsee monta Manu-ikonia, jopa Eric Cantonan, joka pelasi ensin Leedsissä ja saavutti mestaruuden vuonna 1992, ja pelasi sen jälkeen ManU:ssa ja johdatti joukkueen mestaruuteen tauon jälkeen 1993, 1994, 1996 ja 1997, edellinen mestaruus tuli 1967!

Rooneyn Everton-taustasta johtuu sekin, että Rooney suhde Liverpooliin on nihkeä. Liverpool on yksi Englannin suurseuroista, kun Rooneyn ManU pääsi tasoihin mestaruuksissa, Rooney iloitsi, nyt ManU on mennyt jo ohikin. Nihkeys Liverpooliin kumpuaa Everton-taustasta. Everton on Liverpoolin paikallisvastustaja. Suhde Liverpooliin juontuu tästä pikkupojan viha-rakkaus -suhteesta. Rooney kertoo Liverpoolin Luis Suarezin rasistisesta reaktiosta Patrice Evraa kohtaan. Pelikiellon jälkeen Luis Suarez ei seuraavassa ottelussa kättele Patrice Evraa, tästä on klippejä youtubessa. Minusta Luis Suarez ei pelaa jalkapallon etiketin mukaan. Lisäksi ovat nämä puremiset, jotka eivät kuulu mihinkään urheiluun. Ihmettelen kilpailukieltojen lyhyyttä. Jalkapallossa ei hyväksytä rasismia eikä puremista.

Kivalta ei tunnu myöskään isä-Rooneyn kohtalo Evertonin katsomossa. Isä-Rooney, joka on Evertonin fani niin kuin Waynekin oli, ei voi käydä Everton - ManU -peleissä poikaansa kohdistuvan ivahuutelun vuoksi. Faneilla on pitkä muisti. Wayne kertoo kirjassaan myös debyytistään Evertonissa ja ensimmäisistä maaleista Wrexhamia vastaan. Rooney myöntää olleensa kuumakalle, peliuran alussa ja vieläkin. Rooney kertoo yksittäisistä peleistä myös tyrimisistään, varoituksistaan, ulosajoistaan ja loukkaantumisistaan.

Nöyryyttävin takaisku oli eittämättä liigamestaruuden valuminen paikalliskilpailija Cityn laariin kaudella 2011 - 2012. Manchesterin toinen joukkue City oli saanut aiemmin uudet omistajat ja rahaa alkoi virrata seuraan ja paljon pelaajia ostettiin. Kyseisellä kaudella ManU:n peli ailahteli se voitti kaudella Arsenalin 8 - 2, toisaalta kotikentällä tuli rökäletappio paikallisvastustaja Citylle 1 - 6 ja myöhemmin vieraissa 0-1, City voitti lopulta maalierolla liigamestaruuden, se voitti QPR:n lisäajan maalilla 3-2, vaikka oli tappiolla 1- 2, katsoin tuon ottelun, jännittävä ottelu.
Logo saatu skaannamalla makeispussin siirtotatuoinnista

Kirjan kirjoittamisen jälkeen ManU voitti mestaruuden keväällä 2013 ja City 2014 eli on hallitseva mestari. City ei ole pärjännyt eurokentillä kovinkaan hyvin.

Rooneyn teksti on tiukasti jalkapallossa, peleissä, pukukopissa, ja harjoituksissa. Toisaalta hän kyllä mainitsee otsikoissa olleen hiussiirtonsa. Minusta asiasta on tehty aivan liian suuri numero. Hiukset tai ei tulokset ratkaisevat Puolan Lato ja Charltonin veljekset ovat tästä hieno esimerkki.

Rooney on Valioliigan valiomies, hän on tehnyt yli 170 maalia, ja saavuttanut mestaruuksia siis viisi (yksi kirjan julkaisun jälkeen). Syyskuussa 2015 Rooney on eniten maajoukkuemaaleja tehnyt englantilainen 50 maalia 107:ssa ottelussa, aiempi oli Bobby Charltonilla, joka pelasi myös Manussa, ja oli 1966 maailmanmestari. Manchester United otti liigan kärkipaikan paikalliselta Cityltä 26.9.2015. Rooney teki maalin 3 - 0 voitossa Sunderlandia vastaan oli ilmeisesti ollut 999 minuutin kuiva kausi liigassa.
7.1.17 Wayne Rooney  sivuaa Bobby Charltonon seuraennätystä on tehnyt 249 maalia ManU:n paidassa. ennätyksen sivunnut maali syntyi Readingia vastaan (FA-Cupisssa, ManU voitti 4- 0). Manussa on uusi aika nyt valmentajana on Jose Mourinho (korvasi potkut saaneen Louis van Gaalin), ja seurassa pelavat Zlatan ja Paul Pogba, Juan Mata, mutta myös Wayne Rooney.
21.1.17 Wayne Rooney teki tasoitusmaalin Stokea vastaan vieraissa ja minuutilla 95 eli erotuomarin antamalla lisäajalla. Nyt maaleja ManUssa on 250. Lisää on tullut myöhemmin.
11.5.2017  ManU pääsee Eurooppaliigan finaaliin.
24.5.2017 ManU voittaa Eurooppa liigan finaalissa Ajaxin 2 - 0. Rooney pääsi kentälle lopussa. Rooney on ollut vaihtomiehenä, hän on 32-vuotias, kaksi vuotta sopimusta jäljellä.
9.7.2017 Rooney siirtyy kasvattiseuraansa Evertoniin, jossa pelasi 2002-2004 tehden 17 maalia. Maali 18 syntyi paluuottelussa Stokea vastaan 12.8.2017, Everton voitti 1 - 0.
23.8.2017 Rooney teki Evertonissa toisen maalin paluunsa jälkeen, ja on tehnyt valioliigassa 200 maalia. Rooney kieltäytyi MM-ryhmästä, ja maaotteluja Rooney pelasi 119 ja teki niissä 53 maalia.

Minä, Wayne Rooney on äärimmäisen hyvä yksinkertainen kirja. Kuten Rooney kirjoittaa "jalkapalloilijat ovat sisimmässään pieniä lapsia".

Yllä oleva teksti  ja arvostelu perustuvat pokkariin Wayne: Rooney: Minä Wayne Rooney, Miverva 2014, kääntänyt Juhani Nieminen. Osa tiedoista on "omiani", eikä ole kirjassa. Tarina jatkuu, ja jatkuu, syyskuussa 2017 Rooney'ta epäillään rattijuopumuksesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)