keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Emma ja Linna: teatteriero


Emmateatteri Naantalin Muumimaailmassa lopettaa "yhdeksän vuotta jatkuneen yhteistyön Linnateatterin kanssa", kirjoittaa 19.9.2013 Turun Sanomissa Matias Mattila. Artikkelin kuva yllä, johon liitin muutaman Linnateatterin esitteen hauskoista kesäisistä teatteriesityksistä, jotka siis loppuivat Vetämättömiin, josta arvio on täällä.

Emmateatteri on siis Naantalin Muumimaailmassa sijaitseva teatterirakennus. Emma-teatterissa on paikkoja laskujeni mukaan yli 800, tarkalleen 831, mutta jos pystyy myymään 831 paikasta 600 hintaan 30 euroa, näytöstä kohti lipputulot ovat 18 000 euroa ja täydellä salilla siis lipputulot ovat 24 930 euroa. Jos näytöksiä ja tapahtumia olisi 50 kesässä lipputulot olisivat bruttona jo 600:lle keskikatsojalle 900 000 euroa, eli pienellä lisäponnistelulla yli miljoonan euron verran pelkkiä lipputuloja, pieni palkkio lippupalvelulle. Lisäksi täytyy huomioida oheismyynti, minusta anniskeluoikeudet on annettu saaren ravintolalle, eli helposti tulot nousevat paljonkin.

Turun Sanomien jutun mukaan "raha on yksi tekijä", eli päättelin, että Emma-teatteri on tarjonnut Linnalle vähemmän hyvää sopimusta, eli Linnateatterin olisi pitänyt maksaa Emmateatterille enemmän. Linnateatteri on siis teatteriesityksiä tekevä yritys.

***
En ole asiassa millään lailla mukana ja kaikki alla olevaa on spekulaatiota tai  mielipidettä.

1. Kesäteatteriformaatti on vaikea
2. Linnateatteri osaa formaatin, esim. yläkuvan Seitsemän veljestä ja Kekkonen olivat laatunäytelmiä
3. Kesäteatterissa pitää yhdistää "taide" ja "viihde" ja tarjota sopivin annoksin naurua tai draamaa yleisölle
4. Olen nähnyt yhtä lukuunottamatta kaikki Linnateatterin Emmateatteriesitykset, ja siellä on monia hyviä näyttelijöitä, yleisö rakastaa Miska Kaukosen roolitöitä, hän on tähdittänyt monia esityksiä ja pitänyt pinnalla, jos haukotuttaa.
5. Vaikka Vetämättömät oli hieman minustavetämätön, se oli kuitenkin ammattilaisten tekemä ja tähdittämänä, yleisö nauroi ja piti.
6. Kuten jutussa Muumimaailman Tomi Lohikoski mainitsee, "sillä lopulta esitysten taso riippuu käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja näyttelijöistä", ne minusta Linnateatterilla toimi, ehkä käsikirjoitus viimeksi nikotteli, mutta monesti juuri se on ollut parempi. Rutinoidut ja innostuneet näyttelijät pitävät huonoakin juttua pinnalla, myös ohjaus on tärkeä.
7. Tämä blogikin todistaa, mitä on olla harrastelija. Se tarkoittaa sitä, että on harrastelija tai freelancer. Rutiini puuttuu, puuttuu aikaa suunnitella juttuja. Jokunen juttu on ollut erittäin suosittu, mutta en ole osannut sitä ennakoida.
8. Sopimusosapuolet saavat tehdä mitä parhaaksi näkevät, eli en sitä arvostele, tarkkailen onnistuuko muutos "taiteellisesti".

Viihdyttäminen on raskas työ, se, että saa toisen nauramaan, voi olla monen itkun takana.

***
Kaupunkiuutisten nettisivuilla on asiasta lyhyt maininta täällä, paperilehdessä on sama juttu 26.9.13 ilman kuvaa. Uutisessa on 25 sanaa, ja yhteistyöstä on "luovuttu", ja uusi yhteistyökumppani julkistetaan lokakuun puolivälissä 2013.
Turun Sanomissa uutisoitiin 1.11.13, että uusi yhteistyökumppani on Porin Rakastajat-teatteri.


Ensi kesäksi on luvassa komediaa "SUOMI–Hulluu touhuu!".
Porin Rakastajat-teatterin sivuilla, asiasta on uutisoitu täällä.
Jutun mukaan näyttelijöinä olisivat "Markku Toikka ja Miia Nuutila, Ushma Olava ja Konsta Tanner". Lienevät kuvassa, tunnistan ainakin Toikan (edessä), Olavan (takana), Nuutilan (oikealle), ja olisiko vasemmalla sitten Tanner.

Emma teatteri: Suomi Hullu touhuu, ensi-ilta  on 28.5.2014, ennakko 27.5.2014, josta arvio on täällä.
Kesällä lienee yhteensä näytäntöjä
16 +11 +12 = 39 näytöstä, laskin ohjelmasta ajanjaksottain
Yksittäiset liput 34,50 e ja 32,50 e

Siis noin 40 näytöstä ja 30 euron lippuhinnan ja 800 katsojalla, lipunmyyntitulot olisivat = 40*30*80 =  960 000 euroa. Jos kaikki paikat myydään eli 30*40*30 mentäissin yli miljoonan. Oheismyynti päälle. Huomattavaa on, että tämä on laskelma ja edellyttää lippujen myyntiä.  Mainoksia on pyörinyt TV:ssä ja youtubessa. Onko se merkki hyvästä myynnistä. Katsomalla Emma-teatterin FB-sivuja näkee näytösten katsomoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)