lauantai 15. lokakuuta 2011

Kurala on Turussa

Lokakuussa 2011

Noin kaksivuosikymmentä sitten asuimme Kuralan kylämäen lähellä ja kävimme siellä. Kaupungin vieressä on paikka, jossa on "maatilameininki".

Nyt siellä on "uhanalaista" Suomen karjaa. Lehmät ovat laitumilla ja minusta lapsille on tärkeää kävellä ympäriinsä ja saada "luonnosta" elämyksiä. Ilon jälkeen tuli sitten EHEC-kohu, joka tekee lehmät entistä uhanalaisemmiksi. Toisaalta mikä olisi ollut lehmien kohtalo ilman kohua, sillä Kuralan lähelle kaavoitetaan, ja toisaalta nettitietojen mukaan paikka olisi ehkä muutenkin pian katkolla karjan suhteen. Täytyy lisäksi muistaa, että sonnivasikoita tuskin Kuralassa aikuisena on, ja lypsylejmän elinkaari ei ole pitkäkään, eli aikuinen tietää minne ne päätyvät, eli mitä lapsi ajattelee, kun tajuaa tämän.

Kesä 2012
Ennen juhannusta 2012 epäiltiin Kurala kylämäen pastöroimattomasta maidosta tulleen ehec-tartuntoja kahdelle lapselle (tieto TS, netti :esim IS). Tämän vuoksi Kuralan kylämäki ei ole auennut Juhannuksen jälkeen, eikä aukene ehkä ennenkuin tartunnan lähde on selvillä. Kuralan sisäänkäynnin kohdalla on ilmoitus, että "museotoiminta on suljettu toistaiseksi EHEC-bakteeriepäilyn vuoksi". Lypsylehmät ovat sisällä ja kyselyjä ja kokeita tehdään. EHEC-asia varmistuikin. EHEC ei sitten niin vain poistukaan tietää asiantuntija (en minä)

Harmittava juttu kaiken kaikkiaan. Sympatiaa sairastuneille, vaarallinen sairaus. Hygienia on aina tärkein, ja ruuan ja juoman turvallisuus.

Tänä kesänä ei ole ollut Kylämäkeen pääsymaksuakaan eli kävijöitä on ollut enemmän. Ihmiset ovat hakeneet raakamaitoa navetan luota tonkilla, purkeilla. Tämän olen nähnyt kun olen lenkkeillyt ja ajanut pyörällä ohi.
Tämä on sonnivasikka, kuva vuodelta 2011
Turussa kun ollaan asian liepeillä käyty kaikenlaista keskustelua Kuralan kylämäestä. Porinaa on käyty kaavoista ja muista asioista. Kaupungin laatima kaava toisi tilan lähelle asutusta, Kylämäen ystävät vastustavat hanketta. Minä myös, vaikka en yhdistykseen kuulukaan, sillä Turussa on vaikka kuinka kaavoitettavia tontteja, mutta vain yksi Kuralan kylämäki. Vaikka kaava tuskin ulottuu ihan maille asti niin niittyjä tarvitaan laitumiksi, ja nyt jo Jaanintie ja Hämeentie ovat riittävän liikennöityjä.

6.7.12
Maaperää kalkitaan bakteerin takia ja paikka on kiinni. Uudempi postaus täällä.
***
Sitä ihmettelen, miksi pääsymaksu paikasta poistettiin, ja miksi bakteeri tuli Juhannusviikolla, jos maidon ostaminen, kuten lenkkellessäni ole nähnyt on ollut pienimuotoista, mutta jokapäiväistä, niin mistä bakteeri tuli, ja koska se saadaan pois. Toivottavasti hyvin pian. Toisaalta pienimuotoinenkin toiminta jatkuessaan on pastoröimattomana aina riski.

7.7.12
TS:n mukaan laitumia niitetään ja laitetaan sähköpaimenet, eli eläimet eristetään toisistaan ja ihmisistä. Nyt ollut lauta-aidat.


2.8.12
Katselin lehmiä koskevia eläinten suojelijoiden sivuja netistä. Lehmän elinkaari on lypsytoiminnassa varsin lyhyt, sonnin vielä lyhyempi. Minusta paikassa, jossa lapset kiintyvät eläimiin ei voida toimia samojen periaatteiden mukaan kuin "tuotannossa".

2.7.15
Kurala on auki, ja siellä on kanoja, lampaita ja hevonen, ei siis lehmiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)