keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Radion urheiluselostukset ja TV:n

Kuuntelin pikku poikana radion rinnakkaisohjelmasta urheiluohjelmat. Näin voi sanoa, koska niitä tuli todella vähän. Useimpina päivinä tuli vain yksi Urheiluradio noin kello 21 viiden tai kymmenen minuutin mittaisena, ja sitä toimittavat K-A Leväaho ja Ilmo Lounasheimo ja muut sen aikaiset urheilutoimittajat. Maanantaisin ei ehkä tullut Urheiluradiota, koska viikonloppuna urheilua radiosta tuli enemmän. Silloinhan oli vain kaksi YLE:n radiokanavaa ja kaksi tv-kanavaa.

1970-luvulla radioitiin hiihtoa, yleisurheilua ja jääkiekon ja jalkapallon MM-kisat ja olympiakisat. Jääkiekkoa selostivat Raimo Häyrinen, jonka puhenopeus oli aivan ylivoimainen. Myöhemmin Antero Viherkenttä alkoi selostaa toisen paikkakunnan jaakiekkopelejä. Häyrinen selosti muitakin lajeja, ja yleisurheiluselostajana hän oli hyvä ja nyrkkeilyselostajana sekä rallissa.

Nyrkkeilyselostajista paras oli eittämättä Ilmo Lounasheimo, hänen asenne ja tietämys olivat aivan mahtavia. Hän säilytti rauhallisuutensa aina. Suruviestin luin 16.7.2014 Ilmo Lounasheimo kuoli 93-vuotiaana.
Jani Rajalin niminen selostaja taitaa nykyisin selostaa nyrkkeilyä Eurosportilla ja myös MTV3Maxilla?, minusta hän on hyvä selostaja. Antero Viherkenttä selosti hyvin nyrkkeilyäkin, mutta kuvaili liian yksityiskohtaisesti lyönnin seurauksia. Viherkentästä on aiemmin kirjoitus täällä. Hänen paraatilajinsa olivat pesäpallo, suunnistus, ampumahiihto ja paini, mutta Viherkenttä oli monitaituri, koska laji kuin laji, hän loisti. Viherkenttä selosti myös kenen parina vaan.

Esimerkiksi Juhani Sipilän kanssa yleisurheilua. Sipilä oli muistaakseni varsin hyvä ammunnan selostaja, ammunnan lähetyksiä tuli vain olympiakisoissa. Sipilä osasi myös kuvailla naisurheilijoita oikein. Helposti joko korostetaan liikaa lihaksia tai joitain muita ominaisuuksia.

Paavo Noponen selosti ainakin hiihtoa ja yleisurheilua. Yleisurheiluselostuksista minulle on jäänyt mieleen ne juoksut Kalevan kisoissa ja Ruotsi - Suomi maaotteluissa, joissa hänen oma poikansa Erkka Noponen juoksi 400 metrin aitoja. Siinä oli selostusjärjestys selvänä, tarkkailussa oli HKV:n ja Suomen Erkka Noponen. Isä-Paavo Noponen puhui virheetöntä kirjakieltä, ja oletan hänen aloituspuheenvuoronsa olleen aina valmiiksi kirjoitettuna, ainakin sinivalkoisia maisema- ja sankarikuvauksia ne olivat, Pekka Tiilikainen esiintyi näissä selostuksissa usein ja myös antiikin sankaritkin tarvittaessa.

Radion valttina olivat suorat lähetykset. 1970-luvulla jääkiekosta ei tullut TV:ssä suoraa lähetystä, eikä yleisurheilun Euroopan Cupista. Kun TV:n urheilun lähetysajat nousivat, radioselostukset muuttuivat, eli tuli enemmän selostustiimejä, Radio Suomen pesäpallo-, jääkiekko-, ja jalkapallokierroksia, joissa paikkakunta vaihtui, studiossa oli joku, joka siirteli paikkakuntia, ja kertoi muita urheilutuloksia tai soitti musiikkia.

TV on nykyajan väline. Meillä ja muilla näkyy monia urheilukanavia. On paljon selostajia, ja moniin lajeihin voi erikoistua, kuten golfiin tai tennikseen, mikä ei ennen ollut mahdollista, piti hallita kaikki lajit.

1970-luvulla kuuntelin Anssi Kukkosen selostuksia Helsingin EM-kisoissa, sekä 1972 ja 1976 olympiakisoissa. Julma-Juha Väätäisen Helsingin EM-kisojen vitosen ja kympin selostukset ja Virenin neljän voiton selostukset olivat hyviä. Montrealin kymppiä en nähnyt. Selostuksista osia löytyy internetistäkin.

Pentti Salmi oli asiallinen selostaja ja koripallossa parhaimmillaan. Mielestäni Urheilukanavan Tomi Tiilikainen on ollut paras korisselostaja Suomessa kautta aikain.

Voitto Liukkonen oli erittäin hyvä selostaja soudussa, hän sai selostaa Pertti Karppisen kultasoudut, melontaa ja myöhemmin vielä curlingia.

Antero Mertarannan huippuhetket ovat olleet eittämättä vuosien 1995 ja 2011 lätkämestaruudet. Mertarannassa on samaa innostusta, kuin Mauri Myllymäessä yleisurheilun puolella. Molempien kielikuvat ovat ikimuistosia, eikä ennalta arvattavissa.

Englannin liigaa katsottiin jo mustavalkotelevisiosta ja selostajana oli legendaarinen Aulis Virtanen. Hän teki pitkän päivätyön lauantaisin brittifutiksen parissa, vaikka aina ei ollut kuvaakaan. Uusista futisselostajista Niki Juusela on asiallinen, samoin JP Jalo on hyvä selostaja, tosin meillä ei näy kanavia, joilla hän enää selostaisi.

Eurosport satsaa erikoisselostajiin. Tour De France ei olisi mitään ilman yli-innostunutta Peter Seliniä ja realisti Christian Seliniä. Niin monet Menchovin kaatumiset ja irtiotot on kuultu, hienoja hetkiä, en jaksaisi koko lähetystä katsoa ilman ääntä. Samalla päivitetään pyöräilyn historia, ja Ranskan maaseudun linnat ja paikkakunnan kuuluisuudet. Ihmettelen kuinka innostuneita selostajat ovat vuodesta toiseen, myös vuonna 2013. Peter Selin osaa kääntää lennosta espanjan, ranskan ja italian kielestä. Suosittelen katsomaan lähetyksiä, vaikka pyöräilystä ei pitäisikään, minä tosin pidän. Täällä on Tour de Francen 2014 bloggaukseni.

Aki Kauppinen on todella hyvä snookerin selostaja tähän pätee sama, parempi kuin brittikolleegansa näin sinivalkoisin hörökorvin kuultuna.

*****
2014
Kaj Kunnas on selostanut naisten jääkiekkoa Sotshin kisoissa. Minusta selostus on ollut ihan asiallista, vaikka kritiikkiä on satanut. Kunnas viljelee kielikuvia, jotka ovat hieman erilaisia kuin täysin suomenkieliset selostajat. Minusta Niki Juusela on onnistunut hyvin ja Ville Haapasalon kanssa ovat tehneet reportaasejakin.

Arne Six on todella loistanut Eurosportin tennisselostajana. Kaverin asiantunteva mutta asiallinen vähän luennoiva tyyli puree. Kaverilla on tarkkoja oivalluksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)