lauantai 2. heinäkuuta 2011

Nastari-Dilemma


Minulla on ollut useat suunnistuskengät ensin samalta merkiltä ja lestin vaihdon jälkeen myös muilta merkeiltä.

Kaksiin ensimmäisiin nastareihin (vanha Integrator) olin tyytyväinen. Ilman suunnistuskenkiä eli ilman nastareita en enää mene juoksemaan suunnistusrataa, koska tavallisten lenkkareiden kanssa on liukastuminen pelkona. Lisäksi lenkkarin rakenne ei ehkä kestä toistuvaa kastumista eikä sitä ole suunniteltu suojuoksuunkaan, eikä lenkkaria voi uittaa ojissa.

Nastarit ovat kestäneet aina aikansa, mutta nastari joutuu aika kovalle rasitukselle, koska kivisessä maastossa juostaan. Hyvä nastari on sellainen, että ei joudu ajattelemaan jalkojaan, eikä pitoa. Nastarit eivät saa hiertää eivätkä luistaa.

Molemmat aiemmat mallit ovat täyttäneet nämä kriteerit. Rakenne on ollut erilainen, ja niissä on ollut nahkaosia, joten käytössä niiden ominaisuudet ovat muuttuneet kun kenkä kastuu. Nyttemmin ao. merkin kengät ovat täysin uudistuneet, eikä ole enää nahkaa eikä "pahvia" pohjassa. Kengissä on varmasti hyviä ominaisuuksia, kanta- ja päkiävaimennus (netistä löytyy esitteitä), uusimmissa kengissä on lisäksi keskinasta.

Vaimennus on tärkeää ja suoja. Ostin viimeksi nastarit, joka on "riisuttu" malli, ja sain kiveniskun lalanpohjaa, ja on varsin kipeä.


Nyt monet muut merkit ovat tehneet samat muutokset, eli ollaan vaihdettu lestiä ja materiaalia, ja lisätty keskinasta tai kaksi keskinastaa. Uudet nastarit eivät enää "kerää vettä" kuin aiemmat.

Uusimmissa nastareissa on ollut seuraavia ongelmia,
*Ne "menevät kuitenkin kasaan" eli kutistuvat, sen huomaa siitä, että pohjallinen ei mahdu enää kenkään ja kantapäästä alkaa "hiertää".
*Eräässä toisessa mallissa kengän kieli alkoi hiertää jalkapöytään rakkoja.

Joten mitä kannattaa tehdä?
*Koita ostaessasi rakennetta sisältä, ja sovita kenkää kunnolla ja arvioi oman jalan kapeutta.
*Sukan paksuutta ja materiaalia voi vaihdella, tai niin että jos kenkä on ahdas sinne ei mahdu enää paksu sukka, tässä kannattaa ajatella sukan materiaali ja hiertäminen kokemuksen perusteella.

Jos ongelmia tulee
*Trimmaa pohjallista (jos mahdollista)
*Rakkolaastaria voi laittaa rakkoihin
*Bepanthen auttaa ennen ja jälkeen
*Kesällä 2017 lähti nahka koko kantapäästä, ja jouduin laittamaan siihen lopulta apteekista saatavaa "keinoihoa" eli  Duoderm Extra Thin hydrokolloidisidosta, on tietyntyyppistä laastarimaista ainetta, alue pitää puhdistaa kunnolla, vaihdoin aina välillä tätä 'systeemiä'.

Nastariasia on minulle taloudellinen kysymys, sillä parille tulee hintaa yli 125 euroa, eli joka kerraksi ei voi minun omaisuudellani ostaa uusia kenkiä, eikä pitää montaa varaparia niin kuin voisi olla järkevää. David Beckham kuulemma käytti futistossujaan lyhyen aikaa (jotkut puhuvat vain yhdestä kerrasta), eli pitäisi olla sopivia kenkiä odottamassa. Itselläni on suunnistussaappaat, useat lenkkarit, parit sisäpelikengät eli tilaa ja rahaa menee liikaa. Suunnistussaappaat on minusta varsin kiikkerät ja luistaa. Vetisessä maastossa ne ovat toki hyvät, mutta juokseminen niiden kanssa on hankalaa.

Lisää omia kokemuksia
Liian isoja nastareita ei kannata ostaa, mutta liian pieniäkään en suosita, koska nastarit menevät kasaan. Minusta nastarit kutistuvat ajan myötä, sillä oikean jalan kantapää on alkanut hiertää, olen laittanut siihen aivan ohuen sukan, vasempaan jalkaan, johon laitan teippiä laitan pitemmän ja paksumman sukan. Vaikka myyjä väitti, että nastarin koko ei muutu, sen huomaa siitä, että alkuperäinen pohjallinen ei mahdu enää nastariin ja kantapää hiertyy. Olen leikannut pohjalliseen loven, jotta se ei hierrä haavaa kantapäähän. (Tämä toimi kannatttaa uusia aina tarvittaessa).


Nastareihin olen laittanut maalarinteippiä nauhoihin, jotta nauhat eivät aukea.

Tässä ostamani Bold-nastarit mallia 2015 (en ole vielä kokeillut). Bold on nastari, jossa ei ole kanta- eikä päkiävaimennusta, kokeilen tämän kesän niitä.
(Last edit 18.4.2015)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)