keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Etuilu jonossa on todella syvältä

Olen pitänyt Suomea hyvänä maana ja se onkin. Nykyisin kuitenkin jonoissa etuilu on yleistynyt. Kun asiasta huomauttaa saa vihat päällensä. Olo on kuin  kalalla kuivalla maalla.


Jonotin paukkupakkasessa eilen 27.2.2018 Helsingin jäähallin edessä Hollywood Undeadin keikalle ja oltuamme pari tuntia -17 asteen pakkasessa rynni jengiä jonon viereen. Yllätyin kun pienen ajan kuluttua henkilöt olivat edellämme jonossa. Kyse oli naisista, ilmeisesti äiti ja tytär ja kolme muuta luultavasti täysikäisiä nuoria henkilöitä.

Muutamat fiksun oloiset nuoret kysyivät vanhimmalta naisista, miksi etuilette jonossa ja argumentit olivat ihmeellisiä, en kuullut koko keskustelua, mutta vapaasti referoituna se kuulemaltani osin meni näin.
Miksi etuilette jonossa?
-Meidät ohjattiin eteen. (todellisuudessa heidät ohjattiin erään jonon  taakse, ei meidän jonon eteen rinnakkain oli useita jonoja, jotka oli muodostettu jo aiemmin).
-On aivan sama missä me ollaan jonossa (tähän nuoret kysyivät, mikseivät he sitten voi mennä omaan jonoon, tai heudän taakse, mutta he eivät siirtyneet).
-Nuorten kysyessä, minkälaisen mallin vanhempi antaa, vastaus oli "mitä tulette hänelle itkemään", ja kuinka vanha hän on. Naista hymyilytti nuorten arvio 35-vuotias, oletan hänen olleen ainakin 40+vuotias, eräs jonottaja kertoi narikkajonossa, että naisella oli ilmeisesti tytär jonossa etuilijoiden joukossa.
Lisäksi naisen mukaan hän voi etuilla, koska hän menee sisällä vielä vessaan. (Jonossa oli ollut henkilöitä, jotka olivat olleet jonossa tunteja ja jotka varmasti menivät vessaan).

Olen seurannut jonotusta keikoille Suomessa ja Ruotsissa, ja minusta etuilu on ollut Suomessa isompi ongelma ja osa ongelmasta on jonotuksen organisointi. Toisaalta järjestäjä vastaa tapahtuman järjestelyistä, eikä voi olettaa, että jonon "vartiointi" alkaisi tunteja ennen keikkaa. Kohtuullista olisi kuitenkin, että viimeiset kaksi tuntia jonotusta vartioitaisiin. Etuilu tapahtuu vain niin, että mennään edelle jonossa! Tämä on suomalainen ongelma.

Minusta Suomessa etuillaan yhä enemmän jonossa. Suomessa varmasti kaikki voivat etuilla, kaikenikäiset ja moninaiset ryhmät, eli miehiä ei voi tästä syyttää ainakaan yksinään, itse olen törmännyt naisiin, jotka etuilevat. Saaristo Openissa toissa vuonna kaksi aikuista naista halusivat eturiviin ja käyttäytyivät  todella ongelmallisesti minua kohtaan. Ahdistelusta huolimatta en lähtenyt eturivistä mutta päästin rouvat tai neidit vierekkäin.

Ylläolevat esimerkit osoittavat, että
*Jos päästään johonkin asemaan, ja tiedetään että se ei ole oikein, pidetään sitä saavutettuna etuna, eikä siitä haluta luopua tai tinkiä.
*Jos joku kysyy miksi etuilet, alkaa toisen motiivien kyseenalaistaminen ja toisen persoonan ronkkiminen, ja tympeä ilmoitus, että hän on tässä nyt.
*Eturiviin halutaan tulla vaikka siellä olevat pois häätäen

Itse jonotin opiskeluaikana opiskelija-asuntoa, ja ruokaloissa oli todella pitkiä jonoja, lisäksi jonotettiin opintokirjan kanssa ilmoittautumista, kun ei ollut sähköisiä ilmoittautumisia Helsingin yliopiston kielikeskuksen pakollisille kursseille mentiin jo klo 5 aamulla jonottamaan, että saa suoritettua pakolliset virkamiesruotsin kurssit tai muut pakolliset kielet.

Ihmisillä on nykyaikana paljon mielipiteitä, siitä, mitä yhteiskunnan pitää maksaa ilmaiseksi ja siitä mitä kaikkea pitää itse saada. Nykyisin kaikki palvelut halutaan ilmaiseksi.  Mikään ei ole kuitenkaan ilmaista, ja kansantalouden menestymiseen pitää olla oma vastuu ja jotkut pelisäännöt. Valtion velka on yli 100 miljardia euroa, ja kasvaa yhä.

Yhteiskunnassa on niukkuutta, ja kaikki eivät saa sitä, mitä haluavat. Arvonta on hyvin tasa-arvoinen tapa jakaa jonkunlaisia hyödykkeitä esim. autopaikkoja. Jonotus on taas hyvä silloin, jos jotain tavaraa on vähän, tällöin se, joka uhraa jonotukseen aikaa eniten saa tuotteen tai pääsee parhaalle paikalle. Minusta tuntuu oudolta, että Suomessa yhä useammassa jonossa aletaan etuilla. Jos on odottanut venepaikkaa viisi vuotta ei varmaakaan ole oikeudenmukaista, että jonoon tulee jatkuvasti ohi laituripaikan tarvitsijoita.

Tämä liittyy myös siihen, että nähdäänkö leipäjonossa olevat köyhät ihmisinä, jotka tarvitsevat apua. Monesti ne, joilla on hyvät oltavat pitävät sitä itse aiheutettuna, ja siksi oikeutettuna. Sama ilmiö on minusta siinä viekö  pikaruokaravintolassa tarjottimen pois, kiittääkö toista avusta, tervehtiikö toisia ihmisiä. Pyrkiikö vilpittömästi oikeudenmukaisuuden toteutumiseen.

Palaan vielä pakkasessa jonottamiseen. Oli niin arktinen sää että perinteisiä pullojen kerääjiäkään ei ollut yhtään.

(editoin tätä vielä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)