lauantai 19. marraskuuta 2016

Kirjastolaki uudistui


Kirjastolaki uudistuu vuoden 2017 alusta, ja se poistaa kirjastojen varausmaksut. Kirjaston ylläpitäminen on kunnan vastuulla, kukin kunta voi sen tehdä muiden kuntien kanssa yhdessä.

Kirjastojen tarkoituksena on edistää "väestön yhdenvertaisia mahdollisuuksia sivistykseen ja kulttuuriin; ja tiedon saatavuutta ja käyttöä; sekä lukemiskulttuuria ja monipuolista lukutaitoa; mahdollisuuksia elinikäiseen oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen; sekä aktiivista kansalaisuutta, demokratiaa ja sananvapautta".  Lainaus on lakiesityksestä, joka on eduskunnassa. Siinä ei puhuta mitään polkupyörien vuokraamisesta, mitä Turun kaupungin kirjastokin kesäisin harjoittaa, toki oheistoimintaa ei kiellettäkään, sillä lakiehdotuksessa lukee "Kirjaston tehtävänä on:  tarjota pääsy aineistoihin, tietoon ja kulttuurisisältöihin;  ylläpitää monipuolista ja uudistuvaa kokoelmaa;  edistää lukemista ja kirjallisuutta; tarjota tietopalvelua, ohjausta ja tukea tiedon hankintaan ja käyttöön sekä monipuoliseen lukutaitoon;  tarjota tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan; edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua".  Kirjaston pitää olla kaikkien käytettävissä ja saavutettavissa. "Kaksikielisessä kunnassa otetaan huomioon molempien kieliryhmien tarpeet samanlaisten perusteiden mukaan".

Eniten keskustelua on herättänyt maksuttomuus ja maksut. "omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Maksuttomia ovat myös valtakunnallista ja alueellista kehittämistehtävää hoitavan yleisen kirjaston muille yleisille kirjastoille antamat kaukolainat". Nykyisin Turussa voi varata kirjoja myös lähikaupunkien kirjastoista (ja päinvastoin), minusta Salosta varattu ja Turkuun kuljetettu kirja ei ole lähilaina, eikä ekoteko.

Kirjasto "voi periä myöhässä palautetuista aineistoista, varatun aineiston noutamatta jättämisestä enintään suoritteen tuottamisesta kunnalle aiheutuvien kokonaiskustannusten määrää vastaavan maksun".  Eli myöhästymismaksut jäävät kirjastoihin. Mitkä ovat yhden kirjan kuljetuskustannukset esim. Salosta Turkuun ja takaisin? Kuinka paljon noutamatta jättämisestä voidaan periä maksua? Velvoitetta ei ole, jos laki tulee voimaan. Turussa noutamattomasta kirjasta peritään kahden euron maksu.

Kirjasto voi antaa lainauskiellon, jos käyttäjä ei ole palauttanut lainaamiaan aineistoja määräajassa tai ei ole maksanut myöhästymismaksuja. "Lainauskielto päättyy välittömästi, kun aineisto on palautettu tai maksut on suoritettu".  

Lainauskiellossa oleva henkilö voi oleskella kirjastossa ja lueskella aineistoja, mutta kunta voi asettaa henkilön määräaikaiseen kirjastokohtaiseen kirjaston käyttökieltoon, jos kirjaston käyttäjä aiheuttaa häiriötä kirjaston toiminnalle tai vaarantaa sen turvallisuutta taikka vahingoittaa kirjaston omaisuutta. 

Suomi on minusta yli-salliva maa "käyttökielto voi olla enintään 30 päivää". Eli lainauskielto poistuu, kun maksut ja kirjat on palautettu, ja vaikka miten häiriköisi kirjastossa, voi saada vain kuukauden määräaikaisen "kirjastokiellon". Jos ihminen riehuu väkivaltaisesti kirjastossa, arat lapset eivät varmasti uskalla tulla enä kirjastoon. Tätä seikkaa perusoikeuksista puhujat eivät minusta ota huomioon.Turun pääkirjastonkin liepeillä ja sisällä on ollut lehtitietojen mukaan kaikenlaisia huolestuttavia lieveilmiötä.

Lakiesityksessä puhuttiin myös siitä, että kukin kunta "voisi asettaa enimmäismäärään sille, kuinka monta yhtäaikaista varausta kirjaston käyttäjällä voisi olla". Tämä tuntuu järkevältä, sillä moni hamstraa kirjoja, eikä ehdi niitä lukea, toisaalta kauempaa tulevat ihmiset lainaavat koko perhelle kirjoja, joten rajoitus olisi heille heikennys palveluun.

Nykysysteemi varauksissa Turussa
Vaski-kirjastossa voi omalla tunnuksella internetin kautta varata minkä vain kirjan. Kun kirja saapuu, siitä tulee tekstiviesti. Varaus haetaan kirjastosta.

Varausmaksun poisto voi vähentää myös uushankintaa. Nyt siis noutamattomasta kirjasta ja myöhässä olevasta lainakirjasta joutuu maksamaan. Noutoaikaa on 7 päivää eli viikko (Turussa).

Koulutukseen ja kirjastoon kannattaa aina satsata, mutta myös yksilön vastuullista toimintaa pitäisi vaalia, siksi ihmettelen yli-sallivuutta kirjastokielloista, ja kaikenkattavaa maksuttomuutta. Ilmaisia palveluja ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)