keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Ville Haapasalo 30 päivää Volgalla


Volga 30 päivässä on Ville Haapasalon tv-matkaohjelma Venäjällä, joka alkaa Ylellä 6.1.2016. Esitysaika on keskiviikko kello 21 Yle-Teemalla. Areenassa nämä jaksot ovat kaikki auki ja ovat katsottavissa vuoden 2016.

Olen katsellut aiemmat Haapasalon ohjelmat Suomensukuiset 30 päivässä, Jäämeri 30 päivässä, Kaukasiassa, muistaakseni Ville oli Silkkitiellä ja nyt siis Volgalla. Ville osaa venäjää todella hyvin ja on hyvin kansanomainen ja luonteva hahmo. Hän saa hyvin yhteyden ihmisiin. Näitä ohjelmia katselee mielellään monia kertoja.

Volga on legendaarinen ja nostalginen joki Venäjällä. Volga on 3685 km pitkä, sillä on useita sivujokia. Volga laskee Kaspian-mereen. Volgan alajuoksulla on Volgograd entinen Stalingrad, joka muistetaan toisen maailmansodan taisteluista, jonne natsit juuttuivat ja lopulta joukot tuhottiin ja rippeet antautuivat. Taistelut olivat todella verisiä. Olosuhteet olivat ankarat.

Samara ja Kazan ovat myös Volgan varrella. Volgan juuret ovat Moskovan yläpuolella Tverissä, mutta Ville Haapasalon matka alkaa Pietarista, sieltä pääsee vesitse Volgan pääjokeen.

Seuraan tässä postauksessa Villen matkaa, enemmän vasta kun jakso on tullut tv:stä.

Kymmenen osaa
1. Löylyjä ja yöelämää, (6.1.2016)
Ville aloittaa Pietarista, jakso on Areenassa tänne.
Ville Haapasalo kertoo että muutti muistaakseni näyttelijäkoulun opiskelujen vuoksi  Pietariin tai kaiketi silloin Leningradiin. Jaksossa saunotaan, käydään Pietarin katoilla, puhutaan Leningradin piirityksessä. Pietarin  Helsinki baarissa tavattiin toinen ulkomainen. Lopussa mennään erikoisiin juhliin vesijättömaalla.

2. Viikinkejä Volgalla (13.1.2016)
Ville lähtee veneellä Nevaa pitkin upeassa iltavalaistuksessa, Ville menee avattavan sillan alta, jossa on paljon muitakin veineitä. Pähkinäsaaren linna ohitetaan matkalla  Laatokalle "viikinkien" perässä, no viikinkejä ei näy, mutta sepän pajassa käydään, ja erään "autotallissa" harjoittelevat rock-bändin luona. Ville tutustuu tuunattuihin ajoneuvoihin, Ville on eri ajoneuvojen kyydissä. Lopulta Ville laittaa viikinkivaatteet päälle. Viikingit olivat 700 - 1000-luvulla purjehtineita "skandinaaveja", ei kaiketi ainakaan suomalaisia.
Jaksot ovat avoinna Areenassa TÄÄLLÄ

3. Pontikkaa ja kalastusta
Rybinskiin mennään liikenneruuhkien vuoksi lentämällä, se on tekojärven vieressä, tavataan paikallisia ihmisiä. Ville tutustuu taloon, joka on siirretty tekojärven "alta", miehellä on kasvimaa, jossa luultavasti kurpitsoja ja "kiivejä", joita Ville syö, Tässä jaksossa Ville maistelee myös piparjuurella maustettua pontikkaa, josta tuli "oireita" ja Ville käy pusikon puolella, jakson lopussa kalastellaan ....Jakso täällä.

4. Kauhunhetkiä korkeuksissa
Jaksossa ollaan Jaroslavissa, ja lennetään pienlentokoneella. Muistellaan traagista jääkiekkojoukkueen lento-onnettomuutta 2011. Ville on muistomerkin vieressä. Murheellista. Ville käy jääkiekkoharjoitushallilla. Ville on itse ollut nuorena jäähalleissa, joissa on se "haju", (itsekin olen käynyt jäähalleissa, vaikka silloin kun itse olin "nuori" Turussa ei ollut jäähallia, muistaakseni Kupittaalle rakennettiin "oikea" jäähalli vasta vuonna 1973, vaikka Turusta oli SM-sarjassa TPS ja TuTo ja kauden tai pari Kiekko-67 , nyt paikalla on "Tuton" mestishalli. TPS pelaa HK-areenalla). Myös Manchester Unitedin jalkapallojoukkueen lentokone murskautui nousuyrityksessä vuonna 1958, traagisessa onnettomuudessa  23 sai surmansa. Jokainen onnettomuus on liikaa. Jaroslavin onnettomuudessa menehtyneitä oli 44.
Seuraavaksi Ville menee korkean betonirakennuksen huipulle, mutta ei hyppää sieltä vaan venäläinen Vlad hyppää kuvausryhmän puolesta. Turussa on ollut esim Kupittaan aseman vieressä nykyisen Neon vieressä samanlaisia viljasiiloja, mutta luultavasti matalampia.
Ville vierailee hylätyssä kylässä asuvan mukavan pariskunnan luona. Vasililla on mehiläisiä ja puutarha

Jakso täällä.

5. Happicoctaileja ja olutta
Ville matkaa (luultavasti maitse) Tshuvassian pääkaupunkiin Tseboksaryyn, jossa asuu tshuvasseja. Ville saa hoitoa kiinni muurautuneeseen silmään Sanatorio-hotellissa. Myöhemmin saa rikkikylpyjä, kylpyaikaa mitataan pienellä tiimalasilla! Ville joutuu iilimatohoitoon. Iilimadot eivät ime verta, ja Ville siirtyy happicoctaileihin, jota juodaan, vaahdon näköistä. Jakson lopulla tutustutaan humalafarmiin ja oluen tekoon. Lopuksi tehdään paikallista keittoa, mihin käytetään esim. vatsalaukkua ja keuhkoa. Tässäkin jaksossa tunnelma on tärkein, Villen kanssa ihmiset puhuvat tavoistaan, ja vaikuttavat onnellisilta.

Jakso täällä.

6. Avaruuden mysteerit
Matka on noin puolessa välissä päivä 14 alussa, mennään Samaraan, "avaruuskkaupunkiin", Ensin mennään vuoren sisään luolastoon, joka on vaikuttava paikka, lopulta tunneleissa on jäätä. nyt siellä kasvatetaan osterivinokkaita. aiemmin siellä  on ollut ruokavarastoja.
Ville juo teetä ja keskustelee perheen kanssa rannalla, ilmapiiri on vapautunut, he ovat onnellisia Samarassa. Alue ei kärsi muuttotappioista.
Ville vierailee avaruusmuseossa ja  nähdään Juri Gagarinin avaruuskapseli. Gagarin oli ensimmäisenä avaruudessa, lento kesti 108 minuuttia.
Sitten koittaa päivä 15 eli ollaan puolivälissä Villen kuvaaja menee "tuuliputkeen" eli mies leijuu ilmassa ilmavirran kannattelemana, no kyllä Villekin leijuu. Ville tapaa paranormaaleita ilmiöitä tutkivan ihmisen ja sitten vesiteitse suunnataan valojen loistaessa etelää kohden.

Jakso täällä.

7. Tomaattikuningas ja valloittavat vesimelonit
Ville matkaa Samarasta Systraan lautalla. Systra on 180 000 asukkaan kaupunki, jossa Ville tutustuu tomaatin viljelyyn. tämän jälkeen Ville tutustuu saratovilaisen harmoniikan soittoon (tai sen opetkseen). Illalla Ville tutustuu yölliseen kaupunkisuunnistuspeliin, jossa etsitään mm. tyhjänä olevan kerrostalon seinästä Yhdysvaltain osavaltioita (on kirjoitettu seinään)

Ks. kuva
Ville tutustuu vesimelonneihin , jakso täällä.


8. Historian siipien havinaa
Ollaan Volgogradissa ja todetaan Stalingradin veriset taistelut, kaupungin kukkulan päälle on rakennettu korkea patsas muistuttamaan tulevia sukupolvia, Ville  menee portaita patsaan sisälle ja "huipulle" josta on huikeat näköalat. Ville käy voimalaitoksessa, jossa kasvatetaan sampia, josta saadaan mätiä. Ville syö kaviaaria, joka on "lypsetty" sammesta. Sitten tutustutaan kanavaan ... jakso täällä.

9. Buddhismia, shamanismia ja aavikoita
Ville selittää Volgan uoman muutoksista, ja suolajärvistä, joka johtuu siitä, että vuosisatojen aikana Volga on vaihtanut uomaa (lienee isojen jokien ominaisuus kuin delta-alue). Kalmukiassa ollaan, alueella on noin 300 000 asukasta, he ovat buddhalaisia. Vikke puhuu heidän kanssaan ja he ampuvat jousipyssyllä. Elistassa pysähdytään ...
Tässä  selviää Villen syntymäaika, en laita sitä tähän, mutta syntymävuosi on tämän mukaan 1972 eli Ville on vielä nuori mies.
Jakso täällä

10. Suolaista menoa
Ollaan Astrahanissa Villen mukaan alueella asuu yli miljoona ihmisiä. Siellä voi kesällä yli 50 astetta. Ville kelluu Baskuntshakin suolajärvessä, vesi on todella liiankin suolaista. "Ilmassakin" on suolaa. Lisäksi tutustutaan kamelin kasvatukseen Kazakstanin rajalla.

Matka tulee päättymään Kaspianmerelle Villen viisaisiin sanoihin. (Kuva otettu Yle-areenasta)
Jakso on täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)