perjantai 2. joulukuuta 2011

Hyvää Itsenäisyyspäivää

Itsenäisyys on kansankunnan ja valtion tärkein saavutus.

Vaikka Itsenäisyyspäivää vain kerran vuodessa vietetään, pitää itsenäisyydestä aina iloita.
Suomi itsenäistyi 6.12.1917. 94 vuotta sitten repivän ensimmäisen sodan loppuvaiheissa.
Mikään kansakunta ei itsenäisty tyhjästä.
Jääkauden jälkeen Suomen asuttaminen alkoi, esi-isämme saapuivat muiden suomalaisugrilaisten kansojen kanssa länteen ja pohjoiseen, ja vain suomalaiset jaksoivat tulla aivan pohjoiseen asti.
Ruotsin vallan aikana 1500-luvulla Mikael Agricola käänsi Uuden testamentin suomeksi ja julkaisi myös abc-kirjan, ja näin oli luotu pohja Suomen kirjakielelle.
Suomen jouduttua Venäjän vallan alaisuuteen autonomian aikana alkoi kansallinen herääminen.

Ensimmäinen suomenkielinen todellinen kaunokirjallinen helmi oli 1870-luvulla Aleksis Kiven Seitsemän veljestä.

Tätä ennen Elias Lönnrot oli käynyt keräämässä Kalevalan runot ja Kalevala on Suomen kansanrunouden pääteos ja luo pohjaa suomalaiselle sivistykselle ja sisältää myyttejä kansastamme.
Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi. Alkoipi saaga suomen suvusta ja selitti maailman tapahtumat Sotkan munasta alkaen.
Suomalaisuuden perusteoksia julkaistiin myös ruotsiksi, koska Vänrikki Stoolin tarinat  on J.L Runebergin ruotsiksi kirjoittama, ja sen ensimmäinen runo on Maamme-laulu, ja mainitaan kirjassa myös Porilaisten marssi. Maamme laulu sai hampurilaisen Fredrik Paciuksen sävelen ja ensi esitys oli vuonna 1848 Helsingissä.

Suomi ja suomalaisuus kestivät katovuodet ja sortovuodet. Miltei sata vuotta sitten Hannes Kolehmainen juoksi Suomen maailman tietoisuuteen kolmella kultamitalillaan Tukholmassa 1912, ja juoksi 5000 metrin juoksussa ajan 14.36, jolla vieläkin voisi osallistua Kalevan kisoihin ja sijoittua vähintään pistesijalle.

Ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen pauhuissa Suomen Itsenäisyysjulistus annettiin 6.12.1917, ja edessä oli oleva sisällissota, ja ulkomaisten joukkojen poishäätäminen. Sisällissodan ajasta alkoi vastakkainasettelun aikakausi, joka kärjistyi muilutuksiin. Laillinen yhteiskuntajärjestys voitti kuitenkin 1930-luvulla kiitos Ukko-Pekka Svinhufvudin.
Edessä oli kuitenkin maa-alueitamme raadellut, mutta kansan yhtenäisyyttä eheyttänyt 105 päivän talvisota.
Jatkosodan loppuvaiheen torjuntavoitot pelastivat Helsingin miehitykseltä, mutta monen nuoren nimi kirjoitettiin Pro Patriae tauluun.
Veteraanit pelastivat Suomen miehitykseltä. Sodan hinta oli myös aluemenetyksiä, joiden vuoksi Karjalan kannaksella ja Petsamossa asuneet asutettiin. Samalla piti jälleenrakentaa maa ja maksaa sotakorvauksia. 300 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria kuuden vuoden aikana. Samaan aikaan piti nostaa sotarikossyytteet, ja tuomioita ankariakin tuli. Vaaran vuodet olivat alkaneet.
Talouskasvun myötä olot paranivat, mutta 1970-luvulla puhuttiin jo suomettumisen ajasta, elettiin kylmän sodan vastakkainasettelun aikaa. Suomi osasi tasapainotella idän ja lännen välillä ja selvisimme.
Demokratia voitti ja 1990-luvulla integroiduimme EU:hun. Moni on pitänyt EU:hun liittymistä itsenäisyyden vähenemisenä kuten Suomen markan vaihtamista euroon. Suomen markan historia nimittäin ulottuu aina vuoteen 1860, jolloin siitä annettiin asetus, 1865 sidottiin markka hopeakantaan, ja myöhemmin jopa kultakantaan, eli markka oli laillinen valuutta yli 130 vuotta.
Nykyaikana oma valuutta ei ole välttämättä itsenäisyyden mitta vaan pikemminkin terveellä pohjalla oleva talous.
Huono taloudenpito johtaa vajeisiin, jotka johtavat velkoihin, jotka johtavat vallan poistumista käsistämme ei niin isänmaalisille markkinavoimille.
Tarvitaan talvisodanhenkeä taistelussa hyvinvointiyhteiskunta Suomen puolesta. Suomen kansa on aina venynyt, kun on tarvittu.
Suomea asutettiin idästä ja lännestä, olemme ottaneet monia vaikutteita, olemme pyrkineet hoitamaan omat asiamme hyvin. Suomalaisuus esiintyykin sinivalkoisena sisuna ja oikeana määrätietoisuutena ja yhteistyönä kaikkien kansanosien välillä
Kaikki rakentavat vuorollaan Suomea, kunnioittakaamme menneitten sukupolvien työtä, kaikista täytyy pitää huolta. Nykyisistä, mutta myös tulevista suomalaisista.

Olkaamme ylpeitä itsenäisyydestämme!

Hyvää itsenäisyyspäivää!

***
Jokken runonurkassa on päivään sopiva runoRakas isänmaa,korpimaa, ahomaa, sua tahdon puolustaa

Paatosta isänmaallista, sinivalkeaa
ylpeydestä syämmein halkeaa

Suomen mieli
äidinkieli

Muistamme työn Mikael Agricolan
ABC- kirjaan työstit Suomen kirjakielen pohjan

Kansalliskirjailijoita pitkä rivi
Lönnrot, Runeberg ja Kivi

Oi kiitos Suomea puolustanut sukupolvi,
Taistelunne oli sankaritekojakin urheampaa
Kiitos meillä on siniristilippu ja vapaa maa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)