lauantai 26. marraskuuta 2011

"Ilmainen" peruskoulu?

26.11.2011
Suomessa on kuulemma ilmainen peruskoulu.

Totta se on, opetus on ilmaista ja kouluruoka. Yhdeksänvuotinen onni maksetaan verovaroista.

Yhä enemmän yksittäistapuksissa vaaditaan sekä omaa rahaa että varusteita: joissain kouluissa pitää hankkia luistimet ja sukset ja muut urheiluvälineet. Ne, jotka kritisoivat hankintoja, leimataan luusereiksi, mutta lapsiköyhyyttä on olemassa, moni perhe, varsinkin yksihuoltajaperhe joutuu turvautumaan toimeentulotukeen, ja moni hakee varusteet kirppikseltä. Tämä kannattaa huomioida: tuloerot ovat kasvaneet.

Jotkut opettajat vaativat raportteja powerpointilla tai wordilla tai tulostettuna, eikä koulun koneita saa käyttää, eikä liitetiedostona voi lähettää, jolloin tulostus tuli koulun paperille. Kaikilla nimittäin ei ole tulostinta, ei tietokonetta eikä powerpointtia kotona. Ihmettelen suuresti mihin katosivat kynä ja paperi, onko powerpoint jotenkin hienompi kuin ruutupaperilla tehty hieno analyysi. Tietokoneaikana monet eivät näe substanssia vaan välineen. En näe mitään hienoa powerpoint -diassa itsessään. Sisältö on tärkeää. Powerpointilla saa selkeää, ja animaatiota, mutta ei kai se peruskoulussa ole kaikkein tärkeintä. Luulisi opettajien arvostavan oppilaan omaa kirjoitusta, koska lyijykynällä ei saa ruutupaperille kirjoitusta copy-pastella.

Sitä paitsi monelta jää huomaamatta että nykyiset älykännykät mahdollistavat lunttaukset, koko netti on kokeen ajan käytössä, jos kännykkä saa olla sylissä tai käsissä. Rikkaan on mahdollistaa hankkia: älykännykkä, kannettava tietokone, hienot urheiluvälineet, lähteä luokkaretkelle, samaan aikaan kuin muut tekevät koulutöitä. Monet kielikylpyluokat tekevät reissun päättövuonna. En tietenkään kannata mitään tasapäistämistä, mutta ilmainen on ilmainen, pidetään siitä kiinni tai säädetään uudet perusoikeudet, peruskoulu on maksullinen!

Liikuntakin voisi minusta olla ilmaista koulussa: cooperin testi, pikajuoksut, pituushyppy, telinevoimistelu, vatsalihasliikkeitä, jalkapalloa, koripalloa ja lentopalloa tai sitten vaan liikutaan luonnossa. Talvella jääkiekkoa niillä joilla varusteet on, loput hiihtävät, jos varusteet on, jos ei ole sitten reipasta kävelyä, mutta Turussa on suksivuokraamo, jolloin kaikki pääsevät latubaanalle Impivaaraan ilmaisen peruskoulun piikkiin.

Kun omat lapset kävivät peruskoulua ostimme heille kaikille Aapiset, koulu käytti kierrätysversioita. Sukset ja luistimet olivat kotikäytössä ihan liikunnan riemun vuoksi, mutta lämpimien talvien aikana 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa oli yhdet hiihtokelit talven aikana, jolloin monojen kanssa tuli ongelmia, vaikka niitä oli useita, ne kävivät liian pieniksi. Suksisetit ja monot maksavat jo usealle lapselle monia satasia...Ostimme yhdet tai kahdet sukset naapureilta ja sukset kiersivät perheessä, mutta monokauppaan piti mennä ja monot maksoivat silloin maltaita tai yli 50 euroa kuitenkin, sidetyyppejä kun on useita, mutta suksiin käy vain oikea ja  oikea mono piti olla, aina sen yhden talven hiihdon ajan :)
Muutama viimeinen talvi on ollut kylmä ja luminen, mutta nyt näyttää taas "vähä" lumiselta.

Nykyisin on joissain yläkouluissa Itsenäisyyspäivän tanssit. Hyvä ja kannatettava perinne, mutta vanhemmat joutuvat vaate- ja kenkäkauppiaitakin kannattelemaan usealla setelilappusella, monellakaan 15-vuotiaalla ei ole mustaa pukua, nahkakenkiä ja valkoista paitaa ja solmiota. Pitkään musta puku ei edes pojille mahdu, kasvu kun jatkuu vielä yläkoulun jälkeen.
*****
4.12.2014

Suomi on hyvä maa. Valtioneuvoston oikeuskansleri on antanut ratkaisunsa "Oikeus maksuttomaan ja yhdenvertaiseen perusopetukseen" ja lausunnon tiivistelmässä lukee: "Oikeuskansleri totesi oppilaiden tasavertaisen oikeuden perusopetukseen edellyttävän minimissään, että kaikilla on maksutta käytettävissään laite, joka mahdollistaa opetukseen osallistumisen ja annettujen työtehtävien suorittamisen. "

Ratkaisu pdf-muodossa on täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)